Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft på Ripfjället

Debatt
Debatt: Trots negativa aspekter – vindkraft är mest hållbart i ett långsiktigt perspektiv

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi i Malung-Sälens kommun kan inte bortse från att det kommer behövas mer elproduktion och då är vindkraften det som fungerar bäst i våra trakter just nu." Det skriver Carl-Johan Åkerstedt, ordförande Företagarna Malung-Lima-Sälen.

Bild: TT

Annons

REPLIK: Svar på Föreningen Nej till vindkraft på Ripfjällets replik ”Värna vår oexploaterade natur – nej till vindkraft på Ripfjället” den 22/9.

I egenskap av företagare i kommunen har jag uttalat mig om vad en byggnation av en större vindkraftspark här skulle kunna innebära för näringslivet. Jag har full respekt för att andra människor tycker annorlunda och att det även finns negativa aspekter.

Annons

Annons

När jag väger samman för- och nackdelar och vilka alternativen är står det klart för mig vad som är mest hållbart i ett långsiktigt perspektiv. Vi i Malung-Sälens kommun kan inte bortse från att det kommer behövas mer elproduktion och då är vindkraften det som fungerar bäst i våra trakter just nu.

Jag håller med om vad föreningen säger, att det är naivt att tro att utbyggnaden skulle ske på ett annat sätt i vår kommun än i andra delar av landet, men den prognos som Vindkraftcentrum tagit fram baseras just på de erfarenheter som finns från redan byggda vindparker i landet.

Vi måste se till ett lokalt och globalt ansvarstagande. Vill vi fortsatt ha en stabil och god elproduktion krävs flera brickor i spelet. Dels behöver vi bygga ut vår vindkraft, förbättra de redan existerande vattenkraftverken, fylla våra tak med solceller och att Svenska Kraftnät ser till så att produktionen når hela landet. Vi kan inte äta kakan och ha den kvar.

På Ripfjället handlar det inte bara om några års byggnation, det handlar om lokala jobb under lång tid framöver, om familjer som kan flytta hit och ge mer skatteintäkter och mer konsumtion. Det handlar om pengar till kommunen, om utbudet av service för våra äldre och om bättre skolor för våra barn. Utöver allt detta gör vi framtida generationer en stor tjänst när vi arrenderar ut mark för att producera förnybar och klimatsmart el. Det är att tänka långsiktigt för mig.

Därför tänker jag säga ja till vindkraft på Ripfjället.

Carl-Johan Åkerstedt, ordförande Företagarna Malung-Lima-Sälen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy