Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jens Runnberg

ledare liberalDalabänken (2019)

Jens Runnberg
Jens Runnberg: Jag ska grilla dalabänken om jobben - vad vill du att jag frågar?

Den röda halvan av politiken är för ofta fullt upptagen med att ha synpunkter på hur kakan ska fördelas och tänker enligt min uppfattning alldeles för litet på hur den kan bakas så stor som möjligt.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

Inte så konstigt kanske, när självbilden på den sidan är att man organiserat sig för att utgöra bagarens motpart i samhällslivet.

På måndag ägnar BT:s ledarredaktion en offentlig debatt åt nationella frågor, men med dalaperspektivet.

På den finaste av riksdagens bänkar, dalabänken, sitter de ledamöter som tackat ja till att medverka i debatten och de är Ann-Britt Åsebol (M), Patrik Engström (S), Peter Helander (C), Mats Nordberg (SD) och Lars Adaktusson (KD).

Debatten arrangeras av BT i samarbete med Företagarna och Svenskt Näringslivs - organisationer vars opinionsarbete BT:s ledarredaktion ofta, men inte alltid, sympatiserar med.

Självklart hänger den nationella och lokala politiken ihop, även om BT:s ledarredaktion koncentrerar sig på Borlängepolitiken.

Annons

Ledarsidan har gjort årliga granskningar av dalabänkens ledamöter ur ett oberoende liberalt perspektiv somrarna 2017, 2018 och 2019.

Annons

Ledarredaktionen har rankat Peter Helander (C) och Carl-Oskar Bohlin högt.

Moras Peter Helander (C) och Borlänges Carl-Oskar Bohlin har kommit väl ut och nyligen (200706) berömde ledarredaktionen Bohlin för liberalare byggregler vid tillkommande hus på den egna tomten.

LÄS MER: Mer frihet till dig som vill bygga

Debatten på måndag äger rum mot bakgrunden av de närmast oöverträffat dramatiska händelserna för samhällsekonomin (kakan i den inledande liknelsen) de senaste kvartalen. BNP minskade med 8,6 procent andra kvartalet 2020, jämfört med första kvartalet.

En sämre arbetslöshetssiffra än Borlänges uppvisar i Dalarna bara Avesta och Ludvika.

Allvarlig är också Borlänges siffra för arbetslöshet bland utrikesfödda, 30 procent, och bland ungdomar 18-24 år, 12,4 procent (en ökning med 5,2 procentenheter sedan augusti 2019).

Jag vill veta av riksdagsledamöterna hur just deras parti vill återstarta Sverige efter pandemin och vad de tänker sig för lösning för att de små, enskilda näringsidkarna ska överleva.

Annons

I torsdags visade en undersökning bland mindre företag att hälften av dem anser att stödformerna framtagna för att minska coronans följder inte varit anpassade till deras företag.

Annons

En del av lägre trösklar in är så klart de planerade förbättringarna av Las. Dem ska ledamöterna också få frågor om, liksom om förutsättningarna för det som blivit allt vanligare av smittskyddsskäl, nämligen arbete på andra ställen än inne på kontoret med de vanliga kollegorna.

I Dalarna har ungefär sju av tio hushåll en anslutning till fibernät, men skillnaderna är ganska stora mellan städerna och landsbygden.

I Dalarnas till ytan minsta och mest tätbefolkade kommun är frågan mindre än på många andra håll i länet, för på Dalarnas landsbygd saknar sex av tio hushåll nätanslutning. Vad vill partierna göra?

Och slutligen avhandlar vi sensommarens stora debatt om brottsligheten. Tyvärr utgör brottsligheten även ett hinder för företagande. Det kan handla om allt från hot och stölder till kostnader för övervakning och vakter. Borlänge ligger näst värst till i Dalarna, efter Avesta, i företagens syn på kriminalitet som ett problem för dem.

Vi tar också emot läsarfrågor till dalabänken på tips@borlangetidning.se. Skriv Företagardebatt i ämnesraden.

Vi sänder kl 12:00 på måndag på dt.se.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy