Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft på Ripfjället

Debatt
Debatt: Företagande och jobb får mig att rösta ja till vindkraft på Ripfjället

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Privat

Annons

Vi är helt beroende av en fungerande elförsörjning för att kunna driva företag, och vindkraft har blivit en viktigare del av dagens energimix. Vare sig man driver en skidlift, en industri eller ett café är man beroende av el. Kan vi få tillgång till el som är närproducerad är det helt fantastiskt.

Mitt eget företag – Ica Nära Sälen – är beroende av människor som bor och verkar i närområdet. På så vis är en vindkraftsutbyggnad en del av mitt företags fortsatta framgång. Precis som vi satsar på bredbandsutbyggnad, flygplats, fler företag som etablerar sig på orten och företag som växer. Allt detta genererar fler människor som bland annat behöver mat.

En vindkraftpark på Ripfjället väster om Malung förutspås i en prognos från Vindkraftscentrum ge cirka 30 000 övernattningar och en lokal konsumtion på cirka 30 miljoner kronor under byggperioden. Denna ökade konsumtion i kommunen vore mycket positiv, det gagnar hela samhället. Och kommunalskatten från den anställde som serverar frukosten till den som övernattar kommer både äldrevården och skolan till godo. Det blir även lättare att i kommunen etablera företag med behov av mycket el och ett lågt elpris.

Annons

Annons

Söndagen den 27 september är det folkomröstning om den planerade vindkraftparken på Ripfjället i Malung-Sälens kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag har full respekt för att inte alla uppskattar dessa bjässar till vindkraftverk. Men livet är inte svart eller vitt, man måste väga för- och nackdelar med allt. Själv tycker jag att de ser riktigt mäktiga ut. Tror till och med att de kan dra till sig människor.

En vindpark med 30 stora verk producerar cirka 670 GWh el om året. Det är mer än elen från Trängslet vattenkraftverk (650 GWh). När jag gjorde militärtjänsten var jag på övning i Trängslet, som är en stor damm. Tänk att man kan producera lika mycket el med 30 vindkraftverk, det trodde jag inte var möjligt!

Elanvändningen i Sverige förutspås att öka kraftigt. Elmixen i Sverige i dag består av vindkraft, vattenkraft, kärnkraft, biokraft och lite solkraft. Vattenkraften kan vi inte bygga ut mer, kärnkraften röstade svenska folket nej till på 1980-talet och den har blivit allt för dyr, solkraften har en stor potential men kräver tydligare politiska riktlinjer. Det vi i dag har störst möjlighet att bygga ut är vindkraft, som även är en hyfsat hållbar energikälla.

Jag har full respekt för att man har en annan åsikt till vindkraftsplanerna på Ripfjället än vad jag har. Inför folkomröstning har jag vägt för- och nackdelar mot varandra och kommit fram till att det sammantaget är en stor möjlighet för vår kommun. Det finns förstås också negativa konsekvenser, men jag anser att fördelarna ur ett företagarperspektiv väger tyngre.

Carl-Johan Åkerstedt, ordförande Företagarna Malung-Lima-Sälen

Carl-Johan Åkerstedt, ordförande Företagarna Malung-Lima-Sälen.

Bild: Privat

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy