Annons

Annons

Insändare
Insändare: Instifta Frigörelsedagen – Pride är mer än glitter och glamour

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fyra moderater i länet vill göra den 29 augusti till nationell frigörelsedag. Bild från en demonstration i Stockholm 1985 för homosexuellas likaberättigande. Foto: Ragnhild Haarstad/TT

Annons

Det är nu 41 år sedan ockupationen av Socialstyrelsens trappa ägde rum på grund av att homosexualitet var sjukdomsklassificerat. Aktionen hade sin upprinnelse i att flera homosexuella tröttnat på att bli klassade som sjuka och därför under en tid börjat sjukskriva sig på grund av just sin homosexualitet.

Vad kunde vara lämpligare än att göra ett så viktigt datum i svensk hbtq-historia som den 29 augusti till nationell frigörelsedag och förlägga Pridefestivalerna till den dagen.

Kampen för lika rättigheter för människor måste vinnas varje dag. Varje dag är det många som vill rulla tillbaka rättigheter. Att införa en frigörelsedag och fira Pride den dagen skulle ge tyngd och påminna oss alla om varför firandet äger rum. Det handlar om mer än glitter och glamour.

Jenny Edberg (M), Borlänge

Annons

Catharina Enhörning (M), Falun

Andreas Johansson (M), Bjursås

Joakim Turesson (M), Mora

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy