Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Insändare
Insändare: Att legalisera dödshjälp vore det största misstaget

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi vill snarare skydda den sjuke från godtycklighet och förhindra att dödshjälp ska vara en lönsam affär där vårdinstitutioner blir av med svårt sjuka och vårdkrävande patienter". Det skriver Katarina Gustavsson (KD). Foto: Tomas Oneborg/TT

Annons

REPLIK: Svar på Bertil Malmodins inlägg "Samhället ska inte agera förmyndaraktigt och moralisera över rätten till ens egen död" (16/8).

Jag har i mitt tidigare inlägg (11/8) varit tydlig med varför jag inte anser att dödshjälp hör hemma i vårt Sverige. Malmodin kallar det förmyndaraktigt vilket jag anser är helt fel argument.

Annons

Annons

Vi vill snarare skydda den sjuke från godtycklighet och förhindra att dödshjälp ska vara en lönsam affär där vårdinstitutioner blir av med svårt sjuka och vårdkrävande patienter. Vi kristdemokrater värnar liv. Vi värnar de sköra, de svaga, de sårbara och de olyckliga liven.

Det finns stor risk att patienten ångrar sig och då blir det svårt att backa eller ens våga säga det.

Den svenska patientens rätt att säga nej till behandling är oerhört starkt betonad i lagen. Så där har vi ganska stora möjligheter att respektera en sjuk människans önskan. I sådana fall lindrar vi men vidtar inga livsuppehållande åtgärder och sådant är något man alltid kan diskutera med vårdpersonalen.

Legalisering av dödshjälp skulle kunna medföra minskade anslag och minskat intresse för forskning om smärtlindring bland annat, vilket kan drabba utvecklingen av den palliativa vården som KD har drivit under lång tid.

Det finns också stor risk att den negativa synen på utsatta, funktionshindrade och sjuka människor blir starkare. Även förtroendet för vården kan bli mycket sämre eftersom det finns en risk att folk inte vågar berätta hur dåligt de mår på grund av rädsla för att bli avlivade.

Alltså det vore det största misstag vi någonsin kan begå om vi införde aktiv dödshjälp i Sverige. Däremot måste vi prata mycket mer om döden och vad det innebär.

Katarina Gustavsson (KD)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy