Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Mer kollektivtrafik och billigare elbilar är vägen framåt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Genom modiga politiska beslut kan vi lämna fossila bränslen bakom oss och i stället välkomna elektrifieringen och hållbara förnybara biobränslen – och det kan gå snabbare än du tror." Det skriver de fem miljöpartisterna.

Bild: Arkivbild, Jerry Brodin

Annons

Världen befinner sig i en klimatkris. Hur vi hanterar den avgör vilket liv vi, våra barn och våra barnbarn kan leva i framtiden. Redan i dag ser vi hur ett varmare klimat orsakar rekordstora skogsbränder och utbredd torka i Sverige, och i resten av världen är det ännu värre.

Hela länder försvinner när havet slukar lågt belägna öar. Människor tvingas fly från återkommande översvämningar, salt havsvatten som letar sig allt längre in i länder, torkor och de väpnade konflikter som följer därefter. Vi måste agera.

Annons

Annons

Så gott som alla världens länder har enats om att möta klimatkrisen med handling. Men som med så mycket annat är det lätt att vara stor i orden, men svårare att agera. När det kommer till kritan börjar många i stället leta efter ursäkter. Det ska göras någon annanstans, av någon annan, någon annan gång.

I Lysekil vill Preem utöka sin raffinaderiverksamhet för att kunna öka produktionen av fossila bränslen. Det mesta är tänkt att gå till vägtrafik. En sådan expansion innebär en enormt stor utsläppsökning och skulle göra dem till Sveriges enskilt största utsläppare av växthusgaser – bara Preem i Lysekil skulle då stå för dubbelt så mycket utsläpp som hela Sveriges inrikesflyg.

Men vi både kan och måste välja en annan väg. Länge har europeiska länder, och konservativa svenska partier, sagt att det är omöjligt att snabbt avveckla kolkraften. Nu kollapsar kolkraften i hela EU tack vare nya skarpare regler vårt språkrör Isabella Lövin förhandlat fram. I Sverige stängs vårt sista kolkraftverk efter att Miljöpartiet i regering tagit bort dess subventioner. Subventioner som moderater och sverigedemokrater för övrigt tog strid för att rädda.

Samma resa måste vi göra med oljan. Genom modiga politiska beslut kan vi lämna fossila bränslen bakom oss och i stället välkomna elektrifieringen och hållbara förnybara biobränslen – och det kan gå snabbare än du tror. Men vägen dit kantas inte av nya större oljeraffinaderier, utan satsningar på mer kollektivtrafik, billigare elbilar och produktion av hållbara biobränslen.

Annons

Annons

Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson Miljöpartiet

Kerstin Lundh (MP), regionråd Region Dalarna

Elina Brodén (MP), kommunalråd Borlänge

Aron Knifström (MP), ordförande Miljöpartiet Dalarna

Maj Ardesjö (MP), vice ordförande Miljöpartiet Dalarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy