Annons

Annons

Debatt
Debatt: "Det socialdemokratiska löftet är att Sverige ska vara världens bästa land att bli gammal i"

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraterna genomför miljardsatsning på äldreomsorgen, skriver socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Dalarna Maria Strömkvist, Patrik Engström och Roza Güclü Hedin.

Bild: Arkivbild, Christian Larsen

Annons

Den pandemi som nu pågått i flera månader har blottat stora brister som funnits i äldreomsorgen under lång tid. Det råder ingen tvekan om att vi behöver göra mer för att stärka svensk äldreomsorg och för att möta allt fler äldre i befolkningen.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör nu en miljardsatsning på ett kompetenslyft inom äldreomsorgen. Den svenska strategin under pandemin handlar om att minska smittspridningen, skydda riskgrupper och att platta ut kurvan för att ge vården möjligheter att klara av att ta emot patienter.

Den största riskgruppen är de äldre. Trots att omfattande insatser vidtagits inom äldreomsorgen – utbildning i hygienrutiner, ett nationellt besöksförbud och slopad karensdag – så har coronasmittan ändå tagit sig in på våra äldreboenden. Trots att alla omständigheter ännu inte är klarlagda har virusutbrottet visat att äldreomsorgen är sårbar. Och det har strukturella förklaringar.

Annons

Sveriges befolkning blir allt äldre vilket är en stor framgång för vårt samhälle. Men det ställer i sin tur höga krav på vår välfärd. Under förra mandatperioden påbörjades ett omfattande arbete för att stärka svensk äldreomsorg. Regeringen har höjt de generella statsbidragen för att öka kvaliteten i välfärden och ett investeringsstöd för fler äldreboenden har införts. Satsningar har gjorts för att öka bemanningen och stärka kompetensen bland personalen. Nu måste arbetet för att stärka äldreomsorgen trappas upp ytterligare. Framtidens äldreomsorg ska byggas genom kompetensutveckling av trygga medarbetare.

Annons

Det socialdemokratiska löftet är att Sverige ska vara världens bästa land att bli gammal i.

Roza Güclü Hedin (S), rikdagsledamot för Dalarna.

Bild: Martin Lindström

Annons

Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar nu 2,2 miljarder på ett kompetenslyft inom äldreomsorgen. Satsningen innebär att cirka 10 000 personer runtom i landet kan få en tillsvidareanställning med lön på heltid och att han eller hon kan varva utbildningen med arbete. I Dalarnas län gäller det totalt 337 platser och personer. Nu kan kommunerna anställa personer som redan till hösten kan påbörja en utbildning till undersköterska eller vårdbiträde.

Våra äldre har lagt grunden för vårt välfärdssamhälle och har all rätt till en trygg ålderdom. Vi kommer att behöva göra mer för att stärka svensk äldreomsorg framöver och för att möta allt fler äldre i befolkningen. Ett kompetenslyft inom äldreomsorgen är ett viktigt steg i rätt riktning!

Annons

Roza Güclü Hedin (S), riksdagsledamot för Dalarna

Patrik Engström (S), riksdagsledamot för Dalarna

Maria Strömkvist (S) riksdagsledamot för Dalarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy