Annons

Annons

Debatt
Debatt: Utländska aktörer slipper straff – oacceptabelt att alla inte är lika inför lagen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det krävs hårdare tag och skärpta straff mot utländska aktörer som bryter mot svensk lagstiftning inom transportnäringen, skriver Thomas Morell (SD). Foto: Pressbild

Bild: Privat

Annons

Ett brott är ett brott och straffet ska träffa lika. Vi är och ska alla vara lika inför lagen. Inom transportnäringen är dock denna viktiga princip på väg att luckras upp fullständigt.

Åtskilliga är de exempel där utomnordiska medborgare gjort sig skyldiga till grova överträdelser men likväl undgått en straffrättslig åtgärd. Lagstiftningen kring kör- och vilotider gör inte skillnad på nationalitet utan utgår från regelefterlevnaden, detsamma gäller trafikförordningen och reglerna för transport av farligt gods. Gör sig förare eller åkeriföretag skyldiga till grova överträdelser ska de straffas utifrån det straffansvar som regleras i lagtexten.

Transportstyrelsen som utför kontroller i företags lokaler utfärdar ofta skyhöga sanktionsavgifter för bagatellartade överträdelser. Samtidigt läggs utredningar ner där utländska aktörer kör med manipulerade färdskrivare eller dubbla förarkort. Den här situationen är helt oacceptabel.

Annons

När det gäller utländska brottslingar krävs en större arbetsinsats och då väljer åklagare nästan alltid att istället lägga ner ärendet. För att exemplifiera: en utländsk transport stoppas av polisen och snart konstateras att föraren kör med dubbla förarkort för att kunna köra mer än tillåtet. Att det sätter både trafiksäkerhet och den sunda konkurrensen ur spel förstår alla. Transporten var också en så kallad ADR-transport, det vill säga transport av farligt gods. Transporten var inte heller skyltad som en farligt godstransport och därmed utgör den en potentiell fara för räddningstjänst och miljö vid en olycka. Är giftiga och miljöfarliga ämnen okända vid en räddningsinsats kan det få katastrofala följder. Eftersom transporten utfördes av en utländsk aktör valde åklagaren att lägga ner ärendet trots att det var fråga om allvarliga brott mot flera lagstiftningar. Motivet var att den misstänkte hade lämnat landet och fortsatt utredning inte var värd mödan. Att en svensk förare och åkeriägare skulle fått dryga böter är överskottsinformation i sammanhanget.

Annons

"Åtskilliga är de exempel där utomnordiska medborgare gjort sig skyldiga till grova överträdelser men likväl undgått en straffrättslig åtgärd."

Bild: Emil Danielsson

Annons

Det är hög tid att skapa en särskild enhet inom polisen för kontroll av den yrkesmässiga trafiken. Ett rejält tillskott av personal måste ske och gruppen ska inte tas i anspråk till reguljärt polisarbete. Till enheten kopplas åklagare med kunskap om lagstiftningen och förmåga att driva ärenden oavsett nationalitet. I de delar där lagstiftningen inte når hela vägen ska den skärpas – det gäller inte minst beställaransvaret. Transportstyrelsen ska omedelbart befrias från företagskontrollerna och dessa kontroller ska i stället läggas hos den grupp som utför vägkontroller.

Med en rejält rustad kontrollverksamhet kan vi på allvar angripa fusk och manipulationer oavsett nationalitet. Det kräver dock rejäla insatser från politiker som ser behovet av en kompetent kontrollverksamhet som sätter trafiksäkerhet och sunt företagande i fokus framför statistikkontroller.

Annons

Sverigedemokraterna är en garant för att driva den här viktiga frågan för den svenska åkerinäringen och dess anställda.

Thomas Morell (SD), riksdagsledamot i trafikutskottet

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy