Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Liberalerna vill rusta upp – fem krav för en bättre äldreomsorg presenteras

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Monica Lundin (L) och Barbro Westerholm (L) skriver tillsammans med partikollegor om behovet av en stärkt äldreomsorg i spåren av pandemin.

Bild: Arkivbild, Mats Laggar

Annons

Coronapandemin har blottlagt stora brister inom äldreomsorgen – Sverige kan mycket bättre än såhär. Liberalerna kräver därför en plan för att skapa en trygg och värdig äldreomsorg för alla.

I Borlänge och Dalarna berör äldreomsorgen många människor. På lokal såväl som nationell nivå ser vi att alldeles för många som har förlorat sitt liv i covid-19 har bott på just äldreboenden eller fått hemtjänst. Nu måste äldreomsorgen rustas upp så att alla får ett värdigt och tryggt liv. Därför föreslår Liberalerna på riksnivå:

• Bilda egna team i hemtjänsten. Mänskliga relationer borde stå i centrum för all vård och omsorg, detta har tyvärr glömts bort. Idag möter hemtjänsttagare i snitt 16 personer på bara två veckor – 16 olika personer som duschar, tar emot förtroenden och klär av den äldre. Vi liberaler vill halvera den siffran. Trygg hemtjänst kräver trygga relationer.

Annons

Annons

• Inför språkkrav för personalen. Kommunikation är viktigt för att skapa relationer. Idag är bristande kunskaper i svenska språket en riskfaktor. Det behövs tydligare riktlinjer när det gäller svenska språket och stöd med språkutbildning. Där många omsorgstagare talar minoritetsspråk eller teckenspråk ska sådana språkkunskaper också vara meriterande.

• Stärk medarbetarna. Regeringen har inga mål för andelen omsorgspersonal med utbildning och fast anställning.  Vi liberaler kräver en långsiktig, nationell strategi. Äldreomsorgen ska, i så hög grad som möjligt, bemannas med utbildade fast anställda och inte med timvikarier. Det behöver anställas fler undersköterskor, fler sjuksköterskor och andra professioner. Personalstyrkan behöver stärkas.

Språkkrav, fler fastanställningar, läkare inom äldreomsorgen och satsningar på forskning är några av kraven som Liberalerna presenterar.

Bild: Louise Halvardsson

• Anställ läkare inom äldreomsorgen. Kommuner ansvarar för mer än en fjärdedel av svensk sjukvård men hindras av lagen att anställa läkare. Det är dags att varje kommun anställer en chefsläkare med patientsäkerhetsansvar. Vi liberaler vill också att äldreboenden som vill ska kunna anställa läkare.

• Satsa på forskning. Liberalerna vill satsa minst 100 miljoner kronor på forskning om arbetssätt och teknik som stärker äldreomsorgen. Det behövs ett nytt kunskapscentrum så att ny kunskap omsätts i praktiken.

Annons

Annons

Genom hela Liberalernas historia har vi arbetat för ett starkt skyddsnät. Före detta partiledare Bengt Westerbergs arbete för eget rum i det då kallade långvård var ett uttryck för den liberala kampen för trygghet, integritet och värdighet för alla. Vi fortsätter nu den kampen och vi ger oss inte.  

Barbro Westerholm (L), äldrepolitisk talesperson

Lina Nordquist (L), sjukvårdspolitisk talesperson

Monica Lundin (L), kommunalråd Borlänge

Håkan Castor (L), omsorgsnämnden Borlänge

Svante Parsjö Tegnér (L), gruppledare Falun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy