Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Leon (L): Stärk svenska språkets ställning på förskolor och kartlägg barns ordförråd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Förskolans integrationspotential måste stärkas, skriver Liberalernas ordförande i Orsa Jimmy Leon.

Bild: Arkivbild

Annons

Barn som kan svenska klarar skolan bättre än barn som inte kan svenska och barn som klarar skolan har lättare att förverkliga sina mål och drömmar. Insatser som utvecklar språket hos barn, inte minst de som inte är födda i Sverige, måste därför sättas in så tidigt som möjligt. Det svenska språket är biljetten in i det svenska samhället och det måste finnas ett tydligt språkfokus på förskolan – den första delen i en bildningsresa som är avgörande för att Sverige ska vara möjligheternas land för alla.

Annons

Annons

För att stärka förskolans integrationspotential föreslår nu Liberalerna att:

• Förskolan måste fånga upp barn tidigt och stärka den uppsökande pedagogiska verksamheten. Tidiga insatser för barn får oftast störst effekt, även om man vill förhindra utanförskap på lång sikt. Om barn med andra modersmål än svenska tidigt exponeras för en svensktalande språkmiljö förbättras deras möjligheter att senare klara av skolan. Liberalerna ser alltså ett behov av att stärka och utvidga den tidigt uppsökande pedagogiska verksamheten som föregår förskolan.

• Det svenska språket i förskolans läroplan måste stärkas. Förskolor idag har i uppdrag att varje barn ska få förutsättningar att utveckla både barnets modersmål och det svenska språket vilket är bra då det har visat sig vara bra för barns utveckling av sitt andraspråk. Liberalerna ser dock ett behov av att stärka det svenska språkets ställning på förskolor där en majoritet av barnen har ett annat modersmål än svenska. Förskolans läroplan bör ändras så att det tydligt framgår att svenska är huvudspråket i förskolan. Detta gynnar alla men framför allt de barn som inte får med sig det svenska språket hemifrån. Det ska även fortsättningsvis finnas möjligheter att bedriva förskoleverksamhet med särskild språkprofil.

• Det bör genomföras en nationell kartläggning av ordförrådet hos barn med utländsk bakgrund. För att kunna identifiera förskolebarn i behov av språkfrämjande insatser och för att kunna utvärdera insatserna krävs tillgänglig kunskap på området. Därför bör Skolverket få i uppdrag att genomföra en nationell kartläggning av ordförråden hos barnen. En nationell kartläggning bidrar även till forskning, studier och utveckling av språkfrämjande metoder.

Sverige måste vara möjligheternas land för alla.

Jimmy Leon (L), ordförande Liberalerna Orsa

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy