Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: LO säger ifrån – Liberalerna är verklighetsfrånvända

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nytillträdda LO-ordförande Susanna Gideonsson svarar tillsammans med Lena Johnsson, vice ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg på Liberalernas debattartikel (2/7) om LAS.

Bild: TT

Annons

Replik: När vi på LO läser Liberalerna Nyamko Sabuni och Monica Lundins artikel om Lagen om anställningsskydd så måste vi fråga oss: känner de verkligen till hur det ser ut på svensk arbetsmarknad idag?

Annons

Problemet är inte att anställda har för mycket trygghet. Problemet är tvärtom att otryggheten har ökat genom timanställningar, visstider och andra osäkra anställningar. Att då, mitt under den högsta arbetslösheten på mycket länge, kraftigt försämra människors anställningsskydd skulle givetvis bara förvärra problemen.

Att Sabuni (L) dessutom använder sexuella trakasserier som ett argument är faktiskt direkt stötande. Det är tack vare anställningstryggheten som våra medlemmar vågar säga ifrån mot missförhållanden utan att behöva vara rädda för att förlora jobbet. 

Annons

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill se en moderniserad LAS, något den svenska fackrörelsen motsätter sig.

Bild: TT

Faktum är att dagens svenska arbetsrätt är betydligt mer flexibel än de regler som finns i jämförbara länder. Redan idag måste en anställd ha tillräckliga kvalifikationer för det fortsatta arbetet och turordningslistor beslutas genom förhandlingar med det lokala facket. Dessutom har Sverige mycket generösa regler för provanställning. LAS har dessutom förändrats många gånger sedan 70-talet. Utifrån förändringarna har vi förhandlat fram kollektivavtal med våra motparter.

Coronakrisen är ett bra exempel på att den svenska modellen för anställningsskydd fungerar. Bara under de senaste månaderna har vi slutit korttidsavtal som omfattar över 400 000 personer. Därför är hotet om ändrad och försämrad lagstiftning svårt att förstå.

Annons

Spelreglerna på svensk arbetsmarknad bör avgöras av arbetsmarknadens parter – inte av politiker. Det är därför en enig svensk fackföreningsrörelse, såväl LO som TCO och Saco, har bestämt sig för att avvisa förslagen från den så kallade LAS-utredningen. Vår uppmaning till liberalerna Sabuni och Lundin, och alla andra politiker, är därför att inte gå vidare med utredningens förslag. Låt parterna själva göra upp om spelreglerna på arbetsmarknaden.

Susanna Gideonsson, ordförande LO

Lena Johnsson, vice ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy