Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Riksidrottsförbundet kräver större stödpaket för Dalarnas idrottsföreningar – "kämpar varje dag"

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Pepes cup är en av arrangemangen som tvingas ställa in på grund av coronapandemin. Nu krävs ytterligare stöd från regeringen till landets idrottsföreningar skriver debattförfattarna.

Bild: Leif Olsson

Annons

Idrottsrörelsen har precis som många andra områden i samhället drabbats av coronakrisen. Vi vet att många prövningar återstår men vi inom idrottsrörelsen hoppas också att vi kan gå stärkta ur krisen och att vi kan fortsätta vara en viktig del av samhället.

Dalarna, Sverige och världen kommer att vara förändrat efter pandemin. Sverige kommer att behöva en omstart. Den omstarten vill vi att idrottsrörelsen ska vara en viktig del av. Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin och Riksidrottsförbundet fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen.

Vid ansökningstidens slut hade 4064 föreningar i landet sökt kompensation varav 159 i Dalarna. I länet har fotbollen, ridsporten och skidorna haft flest föreningar som sökt. I hela landet uppgick den totala ansökningssumman till nästan 1,3 miljoner kronor och Riksidrottsstyrelsen fick skära bort 800 miljoner. Detta handlade enbart om perioden till och med 30 juni.

Annons

Annons

Länets kommuner gör nu en rad olika åtgärder för att underlätta för våra idrottsföreningar. De två delar som påverkat och kommer att påverka idrottsrörelsen mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas och resa samt när besluten och rekommendationerna lättas och tas bort.

Oavsett när eller hur det sker kan vi vara säkra på att det under sommaren och början av hösten kommer råda en förändrad situation. De föreningar som har evenemang i juli och augusti drabbas hårt och har samtidigt inte haft möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom detta var tidsbegränsat fram till 30 juni.

Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, och Tomas Ringsby Petersson, ordförande RF-SISU Dalarna, skriver om behovet av ett förlängt stödpaket till Dalarnas och hela Sveriges idrottsföreningar.

Bild: Elin Elderud

År 2018 stod besöksnäringen för intäkter på 7,63 miljarder kronor i Dalarna. En stor del av besöksnäringen i länet är alltså kopplad till idrott. Många föreningar har redan fått eller kommer att få ställa in olika evenemang, cuper och tävlingar som skulle generera intäkter för att klara årets drift. Detta kan komma att slå oerhört hårt mot vissa föreningar – och det gäller föreningar i hela landet.

Därför har Riksidrottsförbundet drivit på för en förlängning av regeringens stödpaket med ytterligare 500 miljoner kronor. Vi vet såklart att idrotten drabbats mycket hårdare än 500 miljoner kronor men vi förstår också att idrottsrörelsen inte kan bli fullt ut kompenserad.

Annons

Det är dock mycket viktigt att vi får ett snabbt besked från regeringen. Vi kämpar varje dag för att föreningslivet ska överleva och klara sig tillräckligt så att vi kan fortsätta vara den mötesplats som människor behöver. Det gäller både under och efter krisen.

Tomas Ringsby Petersson, ordförande RF-SISU Dalarna

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy