Annons

Annons

Debatt
Debatt: Region Dalarna ska bli en mer attraktiv arbetsgivare – nytt avtal presenteras

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett nytt arbetsavtal som förbättrar situationen för länets anställda ska komma på plats i Region Dalarna, skriver Christer Carlsson (M).

Bild: Stina Rapp

Annons

Sommaren 2020 kommer att bli annorlunda för en stor del av personalen på Region Dalarna. Efter en mycket ansträngande vår tvingas medarbetare att begränsa sin semester och att flytta på sina lediga veckor. Detta är naturligtvis inte bra. Trots det hoppas jag att det ska finnas möjligheter att ladda batterierna under den, för vissa korta, ledighet som väntar.

Inom varje yrke måste det finnas tid för återhämtning. Jag har under en längre tid arbetat för förändring för dem med obekväma arbetstider och för ett nytt arbetstidsavtal. Att personalen kompenseras i lediga timmar för nattjänstgöring är nödvändigt för ett hållbart arbetsliv och en bättre hälsa.

Att cancer och hjärt- och kärlsjukdomar är överrepresenterade bland nattarbetare utgör bara en av många kraftiga varningssignaler i sammanhanget.

Annons

Inom kort hoppas vi på Region Dalarna därför kunna presentera ett nytt avtal som både arbetsgivare och fack kan vara nöjda med där vi först satsar på de ställen där man jobbar natt och där vi har svårt att rekrytera och behålla personal. Sen går vi vidare och satsar på andra ställen. Behovet av förändringar är stort, det vet vi, men vi måste prioritera och börja någonstans.

Annons

Efter en ovanligt tuff vår väntar en kortare semester än vanligt för många anställda på Region Dalarna.

Bild: Arkivbild, Tomas Nyberg

Det nya arbetstidsavtalet är en del i att göra Region Dalarna till en mer attraktiv arbetsgivare. I framtiden väntar stora pensionsavgångar. I nuläget är antalet utexaminerade studenter från yrkesutbildningarna på nationell basis dessutom lägre än det samlade behovet ute i verksamheten. Region Dalarna behöver därför bli betydligt bättre i den kamp om kompetensen som väntar runt hörnet.

Annons

Att arbeta med kompetensförsörjning syftar ytterst till att garantera vårdkvalitet och patientsäkerhet. Det är nödvändigt att arbeta tydligt och systematiskt på kort och lång sikt för att klara av att fylla de vakanser som uppstår. Region Dalarna har nu för första gången sedan 2009 tagit fram en handlingsplan för långsiktig kompetensförsörjning. Planen är giltig till och med 2030 men kommer att kontinuerligt utvärderas och uppdateras. I arbetet ingår att utöka samarbetet med kommuner, myndigheter och lärosäten för att kunna planera utbildningar efter verksamheters behov.

Annons

Vidare har det även tillsatts en utredning kring ett bemanningscenter som ska presentera sina resultat till hösten. Bemanningscentret är tänkt att förse olika verksamheter med rätt sorts kompetens där behoven uppstår och skapa en större flexibilitet i organisationen. På så sätt hoppas vi även få ned kostnaderna för hyrpersonal som inte har minskat på senare år och som uppgår till 250 miljoner kronor per år.

För en långsiktigt fungerande verksamhet måste Region Dalarna ha tillgång till både rätt kompetens och tillräckligt antal yrkesutövare – idag såväl som imorgon. Viktigast av allt är dock att skapa en god arbetsmiljö där medarbetarna känner sig behövda och har möjlighet att utvecklas. För personalen är den viktigaste resurs vi har.

Annons

Christer Carlsson (M), ordförande för personalutskottet, Region Dalarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy