Annons

Annons

Debatt
Debatt: Regeringens politik är ett hån mot svensk gruvindustri

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Moderaterna Lars Hjälmered och Carl-Oskar Bohlin: regeringen förstår inte att gruvnäringen spelar en avgörande roll för svensk industri, jobb och tillväxt.

Bild: Arkivbild, Martin Lindström, Christian Larsen

Annons

Gruvbranschen talar om ett förlorat år i spåren av coronakrisen. Som en följd av stora problem för den svenska gruvnäringen riskerar företag som har undersökningstillstånd, som utgör första steget i en gruvetablering, att förlora sina tillstånd om de löper ut innan arbetet är färdigt.

Som en konsekvens av detta har regeringen föreslagit att vissa tillstånd ska förlängas med ett år, dock inte alla, utan bara de som är inne på sista året. Det är fel väg att gå.

Coronakrisen har slagit hårt mot samtliga företag i gruvbranschen. Därför måste alla giltiga undersökningstillstånd förlängas. Prospekteringsbolag, som ofta är i stort behov av investeringar för att kunna fullgöra sin verksamhet, har drabbats hårt av det försämrade investeringsklimat. Såväl i Dalarna, med upp emot 100 giltiga undersökningstillstånd, som i hela landet.

Annons

I veckan har därför Moderaterna samlat en majoritet i riksdagen och gett regeringen bakläxa i frågan om gruvnäring. Nu måste regeringen återkomma med ett nytt förslag som förlänger alla, inte bara några få, giltiga undersökningstillstånd.

Annons

Att skapa bra förutsättningar för våra gruvor är avgörande för Sveriges fortsatta konkurrenskraft – inte minst i tider av ekonomisk kris. Gruvnäringen har unika möjligheter att vara en motor i den svenska ekonomin men också i klimatomställningen genom framställning av bland annat batterier. Den här chansen håller alltså på att glida Sverige ur händerna.

Tillståndsprocessen för att etablera nya gruvor i Sverige är absurd. Ett exempel är Kallakprojektet som har väntat på beslut i 14 år. Laver är ett annat gruvprojekt som fått vänta orimligt länge, flera år, på beslut.

Samtidigt vägrar Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan (S) att tillsätta den utredning som han för sex månader sedan – öga mot öga med hela gruvnäringen – lovade att köra igång för att se över tillståndsprocesserna. Ännu har vi inte sett röken av några direktiv till utredning.

Det hela är ett hån mot hela den svenska gruvnäringen och det är på gränsen till ovärdigt från en minister som brukar tala sig varm om minskad byråkrati och kortare ledtider i gruvnäringen.

Annons

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) håller inte vad han lovar, skriver moderaterna Lars Hjälmered och Carl-Oskar Bohlin. Foto: Malin Hoelstad/TT

Annons

Regeringen måste nu visa att de förstår att gruvnäringen spelar en avgörande roll för svensk industri, jobb och tillväxt.

Moderaterna kommer oförtrutet att fortsätta driva på för att ge den svenska gruvnäringen de villkor den förtjänar. Vi förutsätter att regeringen tar denna fråga på lika stort allvar som vi moderater och förbättrar förutsättningarna för gruvnäringen – i Dalarna och i hela Sverige.

Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M)

Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot Dalarnas län (M)

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy