Annons

Annons

Debatt
Debatt: Socialdemokraterna värnar arbetsrätten – balansen mellan parterna ska bibehållas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De socialdemokratiska ledamöterna Roza Güclü Hedin, Patrik Engström och Maria Strömkvist garanterar att balansen mellan fack och arbetsgivare ska upprätthållas så länge de leder regeringen.

Bild: Mats Laggar

Annons

På samma sätt som kollektivavtal förhandlas om och utvecklas med jämna mellanrum så måste delar av arbetsrätten förändras i takt med att arbetsmarknaden gör detsamma. Steg mot ökad flexibilitet för företagen måste dock mötas med likvärdiga steg för löntagarnas trygghet. Balansen mellan parterna på arbetsmarknaden kommer aldrig att rubbas åt fel håll så länge vi i Socialdemokraterna är med och styr.

Vi socialdemokrater är väl medvetna om att det finns både olika och starka åsikter om det regeringssamarbete som vårt parti förhandlat fram med våra samarbetspartier på nationell nivå. Inte minst finns det synpunkter på det område i avtalet som rör just arbetsrätten. Vi har respekt för det.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att om vi socialdemokrater fick bestämma själva, då skulle vi helst av allt vilja att löntagarna fick mer att säga till om.

Annons

Socialdemokraternas valresultat på 28 procent i senaste riksdagsvalet innebär dock att vi inte har de röster som krävs för en politik med den inriktningen. Tvärtom – vi har en situation där 60 procent av riksdagens ledamöter föreslår raka motsatsen till det vi vill. Det är den verklighet vi lever i, som vi har att hantera.

Annons

Genom överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna har vi säkrat en arbetsrätt där en grundläggande maktbalans mellan fack och arbetsgivare ska upprätthållas. För oss socialdemokrater är detta helt centralt – formuleringen om bibehållen balans är en viktig seger i förhandlingarna.

Lagen om arbetsskydd, LAS, är omdebatterad i svensk politik.

Bild: TT

Annons

Mot oss socialdemokrater står den stora majoritet i riksdagen som vill annorlunda. Enligt läckta förhandlingsutkast från regeringsförhandlingarna hösten 2018 vet vi att en moderatledd regering hade reformerat både turordningsreglerna och saklig grund vid uppsägning av personliga skäl. Detta utan att parterna hade getts möjlighet att förhandla och utan några som helst ambitioner att balansen mellan fack och arbetsgivare skulle upprätthållas.

För en tid sedan behandlade riksdagen motioner på det arbetsmarknadspolitiska området. Vi talar då om hundratals sidor med text med mängder av förslag. Där framgår det tydligt vad alternativet till det nuvarande regeringssamarbetet hade varit: ett högerkonservativt block i regeringsställning som bland annat hade påverkat arbetsrätten åt motsatt riktning från vad Socialdemokraterna vill.

Annons

Bland de förslag vi i riksdagen röstade nej till för några veckor sedan finns allt från grova inskränkningar av strejkrätten och förslag om lagstadgade minimilöner till förlängda provanställningar och återinförande av Lex Laval.

Exemplen ovan är bara ett axplock – listan på löntagarfientliga förslag är ännu längre än så.

Sammantaget skulle det högerkonservativa blocket fullkomligt rasera balansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Och de stora förlorarna skulle vara Sveriges löntagare.

Annons

Arbetsrätten kommer att förändras. Men Socialdemokraterna ser helst att det är arbetsmarknadens parter som kommer överens med den bibehållna balans som blir i en förhandling. Kommer inte parterna överens så väntar dock tuffa politiska förhandlingar i höst.

Vi socialdemokrater vill därför vara tydliga: i förhandlingarna med regeringssamarbetet står klart och tydligt att balansen på arbetsmarknaden ska bibehållas. Den utredning om arbetsrätten, LAS, som nyligen presenterades lever inte upp till detta grundläggande krav. Därmed kan utredningens förslag, så som det är formulerat nu, aldrig bli ett skarpt lagförslag – inte så länge vi har en socialdemokratiskt ledd regering.

Anna Johansson (S), ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott

Roza Güclü Hedin (S), riksdagsledamot Dalarna

Patrik Engström (S), riksdagsledamot Dalarna

Maria Strömkvist (S), riksdagsledamot Dalarna

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy