Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Värdet av en reguljär flyglinje från Sälen via Mora till Stockholm

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Som läget är nu ligger både London, Paris och Amsterdam närmare tidsmässigt", skriver flera företagare i Malung-Sälen och Mora i ett gemensamt debattinlägg. Foto: Pressbild, Scandinavian Mountains Airport

Annons

Dalarna är ett län med stora naturtillgångar av skog och malm. Till ytan ungefär lika stort som Belgien. Avstånden i vårt land är stora och i norra och nordvästra Dalarna är behovet av tillgänglighet avgörande för att upprätthålla en positiv utveckling för näringslivet och vår stora besöksnäring. Kommunerna och näringslivet har ett stort behov av både inflyttning och kompetensförsörjning, men då krävs lättillgänglig och fungerande infrastruktur. Fungerande flygförbindelser krävs därför i den här delen av landet.

Eftersom näringslivet i vårt område till stor består av export- och besöksnäringsföretag behövs en reguljär förbindelse med omvärlden. I nuläget tvingas vi lägga alltför stor del av den produktiva tiden på långa resor, vilket minskar våra företags konkurrensförmåga samt försämrar arbetsvillkoren för oss som är verksamma här. Fågelvägen är det mycket närmare från Sälen, Idre och Mora till Stockholm. Men som läget är nu ligger både London, Paris och Amsterdam närmare tidsmässigt.

Annons

Kommunerna Malung-Sälen och Mora har i dagarna ingått ett samarbete för att påvisa det gemensamma behovet av tillgänglighet, och kommer att lämna en hemställan till regeringen med begäran om trafikplikt på sträckan Sälen-Mora-Stockholm. Detta tycker vi är en välkommen och avgörande viktig åtgärd från det offentliga. Att ansökan också backas upp av Region Dalarna ger extra tyngd och visar på att frågan har ett brett stöd över partigränserna.

Annons

Fungerande flygförbindelser förändrar synen på, och förbättrar förutsättningarna för, företagande i Dalarna. Idag tvingas hela eller delar av våra företag flytta då tillgängligheten brister. Med ett fungerande flyg kan dessa verksamheter stanna och utvecklas här.

Med ett fungerande flyg får vi också möjligheten till en omvänd pendling då hemmabasen kan förläggas till vårt område med hög livskvalitet, närhet till naturen och ett aktivt friluftsliv. Vår del av Dalarna blir ett attraktivt alternativ för småbarnsfamiljer som vill slippa storstadens trängsel utan att tappa möjligheten till ett kvalificerat arbete i storstaden.

Anders Bjernulf, VD Destination Sälenfjällen

Jonas Bauer, Destinationschef SkiStar Sälen

Gustav Eriksson, VD Kläppen

Annons

Johan Thorn, VD Stöten

Thommy Backner, VD Scandinavian Resorts

Magnus Larsson, VD Fiskarheden Trävaru

Gunnar Lenman, VD Scandinavian Mountains Airport

Tomas Kaiser, VD Hello Sweden

Jonas Persson, VD Jonas i Sälen

Bo Thomsner, VD Autoform

Henk Noback, VD Morakniv

Fredrik Skarp, VD FM Mattsson Group

Flemming Mortensen, VD Wibe Schneider Electric

Pierre Bengtsson, VD MAFI

Martin Bogg, VD Boggs Automation

Annons

Thomas Lundberg, VD CW Lundberg

Anders Mjöberg, VD Mora-Siljan Airport

Mari Tara, VD Grönklittsgruppen

Jonas Rosén, VD Visit Dalarna

Johan Hansson, VD Pressmaster

Andreas Garp, VD Mellansvenska Handelskammaren

Carl-Johan Åkerstedt, Ordf. Företagarna i Malung-Lima-Sälen

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy