Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Du kan göra skillnad i kampen mot covid-19

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Tillsammans kan vi klara av det här – och du kan göra skillnad", skriver Sofia Jarl och Ulf Berg.

Bild: Arkivbild, Therese Hasselryd

Annons

Vi har en pandemi orsakat av ett virus som vi nu känner till namnet Corona. En sak är tydlig, pandemin har skapat oro hos många. Även om de flesta av våra 10 miljoner innevånare kommer att överleva viruset, så vet vi inte vilka som kommer att drabbas hårdast. Dock finns det en tydlig riskgrupp, äldre med underliggande sjukdomar.

Det är därför av största vikt att vi alla hjälps åt att inte sprida smittan in till våra äldreboenden. Smittspridning där kommer att skapa ett extra hårt tryck på sjukvården. ”Den svenska modellen” i detta fall är att smittspridningen sker i så lågt tempo att sjukvården klarar av att vårda de som drabbas.

Därför är det av yttersta vikt att iaktta och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Att undvika smitta kan vara enkelt om man gör rätt, men ibland är det svårt att göra rätt. Håll avstånd på minst en meter till andra, då smittas du inte av den personen. Kontaktsmittan är den osynliga faran. En smittad tar i ett dörrhandtag och du kommer senare och tar i samma handtag och sedan kliar det i ögat eller näsan. Om du omedvetet för dit handen kan du vara smittad. Viruset smittar via ögonen, näsan eller munnen. Därför är det viktigt att tvätta händerna ofta och noga. Det minskar kraftigt risken för att bli smittad.

Annons

Annons

Det finns tyvärr mycket som tyder på att fler kommer att drabbas innan kurvan vänder nedåt i Dalarna, men om vi alla hjälps åt kommer vi klara av att ge vård till alla som behöver. Det är den viktiga målsättningen som vi jobbar efter.

Antalet vårdplatser och intensivvårdsplatser för covid-patienter utökas hela tiden för att klara det ökade behovet av sjukhusvård. Planer finns för att klara av ökningen, men vi ser hur exempelvis Södermanland har det riktigt tufft nu. Det scenariot vill vi gärna undvika. Om vi hjälps åt kan vi klara det.

Du är en viktig del i det arbetet. Lyssna och efterlev de råd som ges, då visar du hänsyn som kan rädda liv.

Vi som har det yttersta ansvaret måste vara en tydlig ledning. Just nu händer det också mycket positivt inom Region Dalarna. Den förstärkta ledningsstruktur som vi beslutat om fungerar väl. De som fattar beslut i ”fred” ska fatta beslut i kris. Det är vår uppfattning att vår ledningsstruktur håller för att klara jobbet både idag och över tid.

Personalen som vårdar Coronasmittade har det tufft, men det är de insatser som görs idag och imorgon som räddar liv. Vi måste göra allt för att personalen ska känna sig trygg och orka fortsätta sitt livsviktiga arbete. Region Dalarna samverkar med andra regioner, och Dalarnas kommuner, på ett obyråkratiskt och effektivt sätt, som möjliggör att vi klarar vården av de som drabbas – även i den kris vi befinner oss i.

Annons

Tillsammans kan vi klara av det här – och du kan göra skillnad!

Ulf Berg (M)

Regionstyrelsens ordförande

Sofia Jarl (C)

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande

Sofia Jarl och Ulf Berg har skrivit debattartikeln tillsammans.

Bild: Arkivbild, Christian Larsen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy