Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Vi må tycka olika – men låt oss samtala värdigt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Polisen kontaktar ledningen på Lugnetgymnasiet. En elev ska hämtas till förhör. Personal tillmötesgår polisen och överlämnar eleven. Människor blir upprörda eftersom eleven riskerar utvisning. (...) Personal på skolan får utstå hat och trakasserier", skriver Fredrik Adolphson (C).

Bild: Anton Ryvang

Annons

Jag arbetar på Lugnetgymnasiet men skriver detta i egenskap av politiker (C) – jag är inte talesperson för personalen. Jag reagerar på att företrädare för Vänsterpartiet kallat skolpersonal, och oss som inte fullt ut köper deras resonemang, för nazister.

Vad har hänt?

Polisen kontaktar ledningen på Lugnetgymnasiet. En elev ska hämtas till förhör. Personal tillmötesgår polisen och överlämnar eleven. Människor blir upprörda eftersom eleven riskerar utvisning. En riksdagsledamot, och även andra från Vänsterpartiet, uttrycker sig hetsande kring händelsen i sociala medier. Personal på skolan får utstå hat och trakasserier.

Vi lever i en demokrati. Sverige är inte en nazistisk diktatur. Vi måste acceptera varandra som samtalspartner. Utgångspunkten för debatt måste vara att trots att vi har olika uppfattningar så utgör vi en del av, ja, själva fundamentet till, demokratin.

Annons

Annons

Det ska självklart utredas hur personal ska agera när polisen kommer om så behövs. Men vi kan inte kalla varandra vad som helst. För språk spelar roll.

Nazisterna kallade judarna för råttor, kommunisterna i Sovjet storgodsägare för svin. Allt för att i slutändan legitimera massmord. För råttor är skadedjur som ska utrotas och svin slaktas. Vi tillåter inte sexistiska tillmälen i det offentliga rummet, också det av goda skäl.

Språk spelar alltså roll. När politiska företrädare hånar, hetsar och hatar får det konsekvenser. Vi är många som värnar flyktingars rättigheter. Jag som politiker värnar även personalens mående – kommunen har ett arbetsgivaransvar.

Riksdagsledamoten från V påstår att om jag arbetat på Lugnetgymnasiet när han var nyanländ hade jag verkat för att utvisa honom. Han menar också att trakasserad personal bara vid något tillfälle fått sin fikastund förstörd. Han ser ofta polisen som fascister.

Oavsett hur vi väljer att agera i en svår situation: detta hetsande måste få ett slut. Jag vädjar därför till Faluvänsterns ledning (som jag har stor respekt för) att uppmana sina medlemmar sluta hetsa och hata meningsmotståndare.

Vi må tycka olika – men låt oss samtala värdigt.

Skolpersonal har lika stort människovärde som papperslösa – de materiella skillnaderna till trots. Ingen ska behöva utstå trakasserier.

Annons

Riksdagsledamoten vill jag uppmana att värna och vårda institutionerna istället attackera, hetsa, misstänkliggöra och hata dem. Försvara polisen, fri media, skolan och faktiskt dina politiska motståndare.

Annons

Ägna dig inte åt personangrepp, spy inte på. Och så vidare.

Hatet och hetsen är att själv använda rasistens, icke-demokratens, språk och synsätt. Det leder, lär oss historien, till ett hotfullt, skrämmande samhällsklimat vilket vi alla har ett gemensamt ansvar för att motverka.

Vi måste skydda och värna vår demokrati. Varje dag. Som riksdagsledamot har man ett särskilt stort ansvar.

Därför vädjar jag till mina kollegor i V att ta ert ansvar i den här frågan som ansvarsfulla, solidariska människor.

Fredrik Adolphson (C)

Fredrik Adolphson.

Bild: Arkivbild, Anna Klint

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy