Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Att krossa en driven killes drömmar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Basta! kan förlora en av sina bästa medarbetare på grund av utvisningshot.

Bild: Arkivbild, Krogpatrullen

Annons

Farzad Rasekh flydde kriget i Afghanistan med hopp en tryggare framtid. Idag, fyra år senare, är han ett levande bevis på hur människor som har gjort en total omställning av livsstil och värderingar i det nya landet, arbetat flitigt och knäckt kulturkoderna blir tvingade att lämna Sverige efter rättsosäkra asylbeslut.

Vintern 2017 kom Farzad in på Basta i Falun och frågade efter jobb med knackig svenska och vemod i blicken. Med varken CV eller arbetserfarenhet valde vi att ge honom en chans mest för att vi tyckte synd om blicken i hans ögon som skrek efter hjälp. Resten är en framgångshistoria som har format vår rekryteringsstrategi – ”Alla förtjänar en chans, oavsett erfarenhet eller CV”.

Tre år senare har Farzad bland annat fått utmärkelsen ”Årets medarbetare 2018” bland organisationens cirka 50 anställda och är för tillfället vår mest dynamiska medarbetare där han är självgående som kock men även som servitör där han klanderfritt klarar av full bordsservering med egna gäster och stationer. Grabben har alltså knäckt de svenska kulturkoderna som har tagit honom från att se döden i vitögat, till att med glimten i ögat servera förväntansfulla restauranggäster.

Annons

Annons

Farzad har fått avslag på sin asyl hela sex gånger och nu även ett första avslag på sitt arbetstillstånd, trots att han uppfyller alla kriterier. Avslaget baseras på att ansökan från arbetsgivaren ska ha inkommit två veckor efter asylavslaget har vunnit laga i kraft, vilket rent tekniskt är en omöjlighet att hinna med. Detta eftersom vi som arbetsgivare först måste lägga ut en jobbannons i tio dagar, och sedan få fackligt yttrande att anställningsvillkoren är enligt kollektivavtalet, vilket tar ytterligare cirka en vecka. Då bör det även noteras att företagarklimatet i många EU länder dras i dagsläget med stora regelkrångel och medan många länder tar frågan på allvar så har Sverige enligt studier stannat upp i sitt arbete att bekämpa regelkrånglet som Farzad i detta fall faller offer för.

Farzad läser sista året på Kristinegymnasiet med framgång och har i skrivande stund genererat dryga 600 000 kronor i skatteintäkter under gymnasietiden. På frågan om hur han hinner med allt svarar han ödmjukt ”Man måste jobba hårt i livet”. Det är just precis vad han har gjort, försörjt sig med värdighet och förverkligat sig själv. Genom sin dedikering och nyfikenhet för utmaningar har han utvecklats i snabb takt och varit en nyckelfigur i vår tillväxtresa. Han är här i Sverige utan sin familj, han är sin egen trygghet och han är här för att lyckas.

Om Farzad får avslag på sin överklagan måste han alltså lämna landet och kommer då, med endast två månader kvar till studenten, behöva avbryta sina gymnasiestudier!

Annons

Vår avsikt med detta inlägg är inte att ta någon politisk ställning på något vis. Som företag är vi lyckliga över att ha haft en så pass låg personalomsättning att vi har förmånen att komma väldigt nära våra medarbetare. Efter att ha jobbat i en omgivning som nyttjar människor olika bakgrunder, omfamnar deras styrkor och ger alla lika möjligheter att uppnå sin fulla potential, så uppstår det en familjär laganda som vi kallar Basta-familjen. En familj som med detta inlägg vill belysa Sveriges bristande asyl och integrationspolitik i hopp om att politiker med civilkurage agerar så att en supertalang som Farzad får stanna. Allt annat vore kapitalförstöring – men främst ett sätt att krossa en driven killes drömmar.

Brazer Bozlak

Driver de italienska restaurangerna Basta!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy