Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Debatt
DEBATT: Sponsorn kan bli Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vasaloppet möjliggörs också av dem som samtidigt är dess största fiende. Av bolag vars affärsideér fortfarande bygger på att vi fortsätter släppa ut koldioxid", skriver Andreas Axelson.

Bild: Arkivbild, Nisse Schmidt

Annons

Vasaloppet går ett snöfritt öde till mötes. I år kunde loppen hållas med nöd och näppe.

Vintrarna blir varmare och varmare. De senaste fem åren har globalt sett varit de varmaste någonsin uppmätta. Den här vintern i Sverige har varit rekordvarm med snittemperaturer som legat sex till sju grader över det normala i stora delar av landet.

Vasaloppsteamet har fått jobba hårt för att möjliggöra detta unika folklopp. Men loppet möjliggörs också av dem som samtidigt är dess största fiende. Av bolag vars affärsideér fortfarande bygger på att vi fortsätter släppa ut koldioxid. Det är givetvis vasaloppets huvudsponsorer vi pratar om. Preem och Volvo.

Även om Preem gör allt de kan att med Gundes energi betona deras biodrivmedel så är det fortfarande fossila bränslen som är big business. Just nu pågår en strid mellan Preem och miljörörelsen vad gäller den planerade utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil. Blir det verklighet kommer det att bli Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid.

Annons

Annons

Inte heller Volvo är något föredöme ur klimatsynpunkt. Företaget har nyligen blivit kritiserat för sin stora och tunga fordonsflotta med förvånansvärt låg grad av elektrifiering. Deras flotta är så utsläppstung att regeringen såg det nödvändigt att sänka ribban för miljöklassningen för att Volvobilarna skulle klara gränsvärdena. Så även om Volvo nu framhäver sina hybridmodeller är det fortfarande långt ifrån några Teslor som byggs i Trollhättan. Volvo och Preem bidrar på så sätt starkt till den uppvärmning som samtidigt undergräver loppets framtid.

För arrangörerna av Vasaloppet är det givetvis svårt att tacka nej till dessa sponsorer. De behöver alla pengar de kan få för att klara av de allt dyrare förberedelserna som krävs för att säkra loppen i takt med de allt snöfattigare vintrarna. Konstsnö och lastbilstransporter för att säkerställa tävlingarna är oerhört kostsamt och ställer en annan fråga om hur resurskrävande och miljöpåverkande åtgärder som är motiverade för att hålla loppet vid liv. Men att vända sig till två företag som är så starkt förknippade med just de utsläpp som orsakar de allt svårare förhållandena är oavsett helt fel.

Att Vasaloppet lever vidare är viktigt. Volontärerna som är med och jobbar gör en otrolig insats. Loppet har en stor plats i folksjälen och får årligen många att upptäcka en fantastisk sport. Det samlar människor och skapar engagemang. Just de egenskaper vi behöver för att klara av klimatomställningen.

Så låt oss göra allt i vår makt för att vända utvecklingen och minska utsläppen så att vi kan säkra att Vasaloppet kan leva vidare. Och Vasaloppet, ta ert ansvar och säg upp samarbetet med Preem och Volvo, för er egen överlevnads skull. Och låt istället loppet förbli den inspirationskälla det är för så många.

Andreas Axelson

Vasaloppsåkare och snöälskare

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy