Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Med månglarna som partners i Malung

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jan Hedman förfäras över att Svenska kyrkan upplåter mark till vindkraft.

Bild: Håkan Luthman

Annons

För ett par år sedan beslöt Härnösands Stift att upplåta berg på stiftets mark till vindkraftexploatering. Jag förfärades över detta, och lämnade Svenska kyrkan. Tyvärr återupprepas Svenska Kyrkans agerande nu i Malung. Kyrkan är där delägare i bolaget Dalavind, som avser exploatera det natursköna Fageråsen som hyser levande fäbodbebyggelse.

Samma dag som jag besökte församlingsexpeditionen för att anmäla mitt utträde ur kyrkan, skrev jag nedanstående insändare, som bland annat publicerades i Sundsvalls Tidning och Öviks Allehanda. Texten är fortfarande aktuell – nu i Dalarna:

"Andlig blir jag inför naturens under – i mötet med en liten blomma eller ett mäktigt berg. Jag är uppvuxen i skogen, den är mitt tempel. Där känner jag också det ansvar det innebär att vårda den natur som vi fått till låns. Jag läser med bestörtning i tidningen att för en arrendepenning låter stiftet bergen skövlas. Man upplåter kyrkans mark till vindkraftexploatörer, men frånsäger sig allt ansvar och tvår sina händer. Och det är de höga bergen – där det blåser bra – som exploatörerna är ute efter. Man är i gott sällskap – biskopen står bakom upplåtelserna, och i förra årets biskopsbrev instämmer ärkebiskopen.

Annons

Annons

Kyrkan solidariserar sig inte längre med den man som för tvåtusen år sedan drev månglarna ur templet. Dessa har nu i stället blivit partners.

Förtroendet är förverkat. I dag har jag besökt min församlingsexpedition och utträtt ur Svenska kyrkan. Det känns lite vemodigt men Gud förstår mig, och mina bekymmer är ju inte med honom."

Jan Hedman

Vansbro och Uppsala, ordförande för Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy