Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Många i Mora verkar helt sakna respekt för järnvägen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det finns inget ställe jag varit på där staket är så välmotiverat som just genom din stad," skriver lokföraren Lars Eriksson i ett öppet brev till Moras kommunalråd Anna Hed.

Bild: Stefan Rämgård

Annons

Öppet brev till Anna Hed.

Jag läste att du har synpunkter på Trafikverkets staket runt järnvägen genom Mora.

Jag är en ganska färsk lokförare men har ändå hunnit se en stor del av Mellansveriges järnvägar och driftplatser.

Annons

Och ibland undrar jag vad Trafikverket sysslar med. Staket sätts upp på platser där det inte rör sig en enda människa.

Dock gäller det inte Mora. Det finns inget ställe jag varit på där staket är så välmotiverat som just genom din stad.

Flera gånger varje månad kör jag vagnar upp till Wasa- och Lomsmyrenterminalerna. Och varje gång jag kör där är jag på helspänn. Många i Mora verkar nämligen helt sakna respekt för järnvägen.

Annons

Visst, jag fattar att det inte är så kul att stå och vänta på ett 420 meter långt tåg och visst, jag fattar att det är lockande att försöka "smita före".

Men även om vi kör sakta (hastighetsgränsen varierar mellan 20 och 40 kilometer i timmen), så tar det ganska lång tid innan vi hinner stanna om vi måste. Och den som chansar på att hinna över, gör det med livet som insats. Till exempel den mamma med barnvagn som klev ut framför mig i våras.

Eller den unga kvinna i somras som gick i sin egen lilla värld och var på väg ut i spåret 10–15 meter framför mig.

Vi skulle förstås kunna köra jättelångsamt genom Mora, men med tanke på hur arga människor blir (framförallt bilister som signalerar ilsket), så vill vi komma undan så fort som möjligt för att inte blockera gång- och vägövergångar onödigt länge.

Du säger i artikeln att det inte är ett olycksdrabbat område. Jag har ingen statistik på olyckorna men däremot vet jag hur många tillbud jag varit med om. Innan jag skrev det här kollade jag med några kollegor och jag känner mig trygg med att påstå att en majoritet av alla förare som kört genom Mora varit med om flera tillbud som kunnat sluta riktigt illa.

Annons

Jag håller med dig om att staketen inte är jättesnygga och att det inte är en optimal lösning. Förmodligen vore det bättre med strategiskt placerade gångbroar och/eller vägtunnlar.

Annons

Men i väntan på de lösningarna är i alla fall jag glad över att staketen finns där. Det gör min arbetsvardag en smula tryggare.

Lars Eriksson.

Bild: Privat

Bästa hälsningar!

Lars Eriksson

Lokförare

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy