Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Tillgång till kontanter i hela landet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Våra banker måste ta ett ansvar för att hela Sverige ska få tillgång till kontanter och möjliggöra betaltjänster för de grupper som står utanför det digitala samhället," skriver Patrik Engström (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Den här veckan träffas socialdemokrater och intresserad allmänhet från hela norra Dalarna för att diskutera utmaningarna gällande den begränsade tillgången av kontanter på svensk glesbygd. Tillgången av kontanter är dels en viktig rättvisefrågan men även en fråga viktigt för att hela landet ska leva. Att med hänvisning till digitalisering rycka undan mattan för privatpersoner och företag innan nya betalningstjänster är inarbetade, är inte bara att göra människor utanför tätorterna en otjänst – det är att göra Sverige en otjänst.

Inför mötet är jag extra nöjd med att kunna ge besked om att vår regering nu lägger fram ett förslag som innebär just det; förbättrad tillgång till kontanter i hela landet. Lagförslaget är en viktig del i att tillgängliggöra betalningstjänster för alla medborgare, för att trygga Sveriges beredskap och minska sårbarheten i det svenska betalningssystemet.

Annons

Annons

Med det sagt så ska vi så klart samtidigt inte blunda för den digitala utveckling som sker och det faktum att vi går mot ett allt mer kontantfritt samhälle. I mars 2018 var kontantmängden i Sverige 56 miljarder kronor, vilket motsvarar 1,2 procent av BNP. Det är den lägsta andelen kontanter bland alla jämförbara länder. Utvecklingen drivs på av flera faktorer men inte minst har bankerna ett stort ansvar. Antalet bankkontor med kontantservice mer än halverades mellan 2011 och 2016 och bankernas försäljning av andra betalmetoder har prioriterats. Näringsidkare slutar acceptera kontanter i allt högre utsträckning, och hälften av handlarna i en undersökning från 2018 har uppgett att de kommer att sluta acceptera kontanter före år 2025.

Utvecklingen mot ett kontantfritt samhälle bär med sig många fördelar men samtidigt anser vi Socialdemokrater att den inte får ske på bekostnad av Sverige utanför storstäderna. Kontanter är ett viktigt betalningsmedel för många medborgare. Inte minst bland äldre, personer med vissa funktionsvariationer, mindre företag och hos föreningar så kontanter i högre utsträckning än i den övriga befolkningen.

Lagförslaget från regeringen innebär att banker som har en inlåning på över 70 miljarder ska vara skyldiga att tillhandahålla kontanttjänster i betryggande utsträckning i hela landet. Det är inte rimligt att utvecklingen mot ett kontantfritt samhälle drivs på av bankerna som kan göra stora vinster på den digitala utvecklingen. Våra banker måste ta ett ansvar för att hela Sverige ska få tillgång till kontanter och möjliggöra betaltjänster för de grupper som står utanför det digitala samhället.

Med sådan politik säkerställer vi att hela landet ska leva. Med sådan politik bygger vi det starka samhället.

Patrik Engström (S)

Riksdagsledamot från Dalarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy