Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Orsa

Debatt
DEBATT: Så vill KD i Orsa minska ensamheten bland äldre

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ensamheten bland äldre i Orsa kommun ökar, och det oroar kommunens kristdemokrater. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

På senare tid har ensamhetsproblematik lyfts i olika media. Att leva ensam kan vara självvalt och utan problem. Oönskad ensamhet däremot kan vara mycket belastande och leda till både fysisk och psykisk sjukdom. Social isolering anses vara en betydande riskfaktor som kan leda till utveckling av hjärt-kärlsjukdomar, stroke och demens. (Vårdguiden 1177) I Orsa finns flera pensionärsföreningar, Besöksgruppen, kristna församlingar och andra ideella organisationer som alla inbjuder till gemenskap och aktiviteter av olika slag. Orsa har även ett äldreombud, som kan informera, guida och råda äldre. Trots dessa resurser tycks ensamhetsupplevelsen bland äldre vara extra utbredd i Orsa.

I Kommun och landstingsdatabasen, Kolada, framgår att hela 63 procent av de äldre i Orsa, som omfattas av kommunens hemtjänst, upplever en besvärande ensamhet. Andelen har ökat från 53 procent 2016. Bara elva kommuner i Sverige har högre tal och i Dalarna ligger Orsa högst.

Annons

Annons

De allra flesta av hemtjänstbrukarna är mycket eller ganska nöjda med hemtjänsten. Personalen gör ett jättefint jobb men mindre än hälften av brukarna anser att personalen har tillräckligt med tid för att tillmötesgå deras behov. Vi saknar siffror på hur ensamma äldre utan hemtjänst mår.

Här några ideer som Kristdemokraterna i Orsa vill föreslå för att minska ensamhetsproblemen:

Tillför resurser till äldreomsorgen.

* Befria vår duktiga hemtjänstpersonal från minutstressen! Lägg in lite mer tid i varje besök hos ensamma så det går att sitta ner en stund och dela något av brukarens liv.

* Utöka äldreombudstjänsten för att möjliggöra årliga hembesök hos 80+. Se 3 kap. 1§ Socialtjänstlagen (2001:453) som ålägger socialnämnden att genom uppsökande verksamhet främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden. Enligt 5 kap. 6§ ska nämnden göra sig väl förtrogen med levnadsförhållandena för äldre människor i kommunen och i sin uppsökande verksamhet informera om vad socialtjänsten kan hjälpa till med.

Bryt isolering!

* Det är svårt ta sig med buss från och till byarna för att delta i aktiviteter i centrum. Organisera samåkning till olika aktiviteter, typ Skattungemodellen. Kommunen kunde hjälpa äldre utan smartphone och dator att ta del av sådant system.

* Underlätta för äldre att sälja eller hyra ut sin bostad och flytta in i anpassat äldreboende genom att renovera Lillåhem på sådant sätt att trygghetsbostäderna som tillskapas där får en rimligt låg hyressättning.

Annons

* Gör fler mötesplatser tillgängliga. Starta en allaktivitetsavdelning för äldre i det renoverade Lillåhem. En mötesplats, för allsköns aktiviteter, inklusive mat- och fikaservering (se exemplet ”Aldrig ensam i Gnesta”). Alternativt kunde en sådan mötesplats inrymmas i den planerade nya SÄBO-fastigheten vid Storgärdet.

Fortsätt stötta ideellt arbete!

Bengt Hahne, Ulf Björklund, Lars-Olov Simu, Bengt-Åke Svahn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy