Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberalDalarnas län

Tomas Karlsson
LEDARE: Dalarna har ingen köttkö – men väl en bostadskö

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Moskva 1991. Den statliga köttproduktionen räcker inte till dem som vill köpa. Lite som dagens bostadsmarknad. Foto: Liu Heung Shing/AP

Annons

Köttkö är ett av de ord som socialismen gett oss. Det är ett uttryck som tål att påminna om så här tre decennier efter Berlinmurens fall – och kommunistregimernas sammanbrott i Öst- och Centraleuropa.

Vid en första anblick är köttkö förstås en beskrivning av de långa, långa rader med människor som i timmar köade utanför den lokala livsmedelsbutiken med en strimma hopp om att kunna få köpa en köttbit med sig hem. Många fick vända hem tomhänta.

Annons

Köttköerna visar mycket konkret på krocken mellan ett centralstyrt politiskt system där marknadsprincipen om tillgång och efterfrågan var satt ur spel och de människor som tvingades foga sig i systemet, om så bara för att få tag på mat för dagen.

Systemet var orättvist. Det fåtal som hade goda kontakter kunde få veta att köttet var på ingång innan ryktet gick och kunde köa tidigt, övriga invånare var utan andra valmöjligheter än att rätta in sig i ledet. Det enda alternativet var, om man var verkligt modig, att handla på den svarta marknaden.

Annons

Sverige har inga köttköer. Vi har bostadsköer.

Likheterna är slående. Också på den reglerade hyresmarknaden är normala villkor med utbud och efterfrågan satta ur spel. I bruksvärdesmodellen görs knappast någon skillnad på lägenheter i attraktiv innerstad eller perifer förort vad gäller hyresnivån. Med hårt reglerade hyror inom befintligt bestånd känner den som har bostad att det är billigast att bo kvar, trots att bostaden är för rymlig eller ligger fel. Rörligheten är minimal.

Människor med kontanter och kontakter har ett försprång – större lägenheter med höga hyror ger gräddfil i kön – medan stora resurssvaga grupper effektivt hålls utanför. Och som av en händelse: marknaden med svartkontrakt på andrahandsmarknaden blir för många den enda vägen till ett eget bo.

Att köa för ett hyreskontrakt är som att köa till en köttbutik utan kött. Bostadsköerna i många kommuner i Dalarna bara växer.

Förhoppningar om att bostadsbyggandet ska ta fart har visat sig komma alldeles på skam på den reglerade hyresmarknaden. Trögrörligheten består, kötiderna blir allt längre, människor stängs ute.

Annons

Behovet av förändring är stort. C och L har kommit överens med S och MP i regeringen om att reformera hyresmodellen – bland annat genom att införa fri hyressättning vid nybyggnation där lägenheternas kvalitet och läge ska få ett större genomslag i hyressättningen. Ny lagstiftning ska finnas på plats vid halvårsskiftet 2021.

Det är ett litet första steg till en bättre fungerande bostadsmarknad.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy