Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal

Matilda Molander
Matilda Molander: Det är skillnad på kött och kött – viltgrytan räddar också klimatet

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Så här kan helgens klimatsmarta mat också se ut.

Annons

På tisdagen lanserade Världsnaturfonden, WWF, sin nya och uppdaterade version av Köttguiden, en kort skrift med handfasta råd till den som vill äta miljövänligare.

Man kunde riktigt höra det mullra i lantbrukarleden.

Jaha, så nu är det tack och ajöss till både kött och svenskt jordbruk? Bönor och morötter är den nya dieten?

Nej, inte alls faktiskt. Snarare bönor, morötter, älgstek, oxfilé och svensk ost.

För vad Världsnaturfonden och forskningen säger är inte att vi alla ska bli vegetarianer och att svenskt jordbruk ska lägga ner. Däremot behöver vi börja äta annorlunda.

I dag äter en medelsvensson ungefär ett kilo kött i veckan. Det är dubbelt så mycket som gemene svensk åt på 70-talet.

Annons

Ett kilo kött i veckan är också dubbelt så mycket som är hälsosamt. Rött kött och charkuteriprodukter innehåller nyttigt järn och protein, men också ämnen som ger oss cancer. Tjocktarmscancer, en av de dödligaste cancerformerna i dag, har till exempel ett tydligt samband med (för) stor konsumtion av rött kött.

Annons

LÄS ÄVEN:

Christer Gruhs: I höst kan jag ta bilen till "Hjortmarites myra"

Förutom att vara hälsofarligt, är en stor konsumtion av kött också farligt för både klimat och miljö. All uppfödning av djur orsakar växthusgasutsläpp.

Men. Och det här är viktigt. Hur stora växthusgasutsläppen blir, beror på hur djuren är uppfödda. Hur djuren har levt påverkar också den biologiska mångfalden, mängden antibiotikaresistenta bakterier och hur mycket giftiga kemikalier som släpps ut.

Ska jag försöka sammanfatta skriftens råd i en mening blir det så här: ”Ät mindre kött och när du köper kött och mjölkprodukter – köp svenskt, helst ekologiskt.

”Svensk och särskilt ekologisk produktion är överlägsen konventionellt odlad och uppfödd mat inom i stort sett alla kategorier. Viltkött som älg och vildsvin har å sin sida ingen skadlig klimatpåverkan alls.

Men, om alla i Sverige ska äta mindre kött, det måste väl vara dåligt för Sveriges bönder? Nej, faktiskt inte.

Annons

I dag importeras ungefär hälften av det kött, och 60 procent av den ost som säljs i Sverige från andra länder. Faktum är att svenskarna förra året minskade sin konsumtion av kött, samtidigt som vi köpte mer svenskt kött än vi har gjort på tio år.

Det går helt enkelt att köpa mer svenskt kött och samtidigt minska konsumtionen av kött totalt.

Men vad ska köttet då ersättas med? Jo, rotfrukter och baljväxter är det allra bästa. Men svensk ost är inte helt fel det heller, allra helst från Dalarna förstås.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy