Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det är dags att ta itu med diskrimineringen och se till att rädda liv

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Alla som donerar blod gör det för att de bryr sig om sina medmänniskor. Alla som donerar blod vill andra människor väl” skriver, Gustav Tällberg . Foto: Privat/TT/montage

Annons

Det är dags att rädda liv. Det råder blodbrist på många av landets blodcentraler och samhället behöver varenda påse blod det går att få tag på. Ändå portas vissa grupper av människor från blodcentralerna, helt utan nytta. Det är dags att ta itu med denna diskriminering och se till att rädda liv!

Blod är en färskvara. Det går inte att spara blod hur länge som helst, utan det måste hela tiden samlas in nytt för att det ska kunna användas på ett säkert sätt. Antalet bloddonatorer har med åren stadigt sjunkit och samhället behöver fler goda medmänniskor som delar med sig av sitt blod.

Annons

Annons

En grupp människor som i praktiken inte får donera blod är gruppen män som har sex med män. Det är nämligen så att en man som legat med en annan man blir portad från blodcentralen under ett år. Ett helt år. Oavsett om de två parterna lever i ett monogamt förhållande eller inte kräver Socialstyrelsen ett års avhållsamhet. Blod som annars hade kunnat rädda liv.

De regler som förbjuder män som har sex med män från att donera blod kommer från 80-talets rädsla för HIV. Det var en tid när vi inte hade effektiv screening mot dessa typer av blodsjukdomar. Det var en tid som vi inte längre lever i idag. Idag har vi effektiva tester som kan påvisa om det finns virus i blodet efter så lite som sex veckor efter smittotillfälle. Allt blod screenas för HIV och är det minsta osäkerhet om blodet är säkert eller inte kasseras den påsen blod. Risken att drabbas av HIV är därför ofantligt liten oavsett vem du får blodpåsen från.

En man kan ha sex med sin kvinnliga partner fem minuter innan donationstillfället, medan en man inte kan ha sex med sin manliga partner under minst ett år innan. Detta trots att majoriteten av alla fall är bland heterosexuella. HIV bryr sig nämligen inte om vem du ligger med. Det är inte annat än diskriminering att män som har sex med män inte får donera blod.

Alla som donerar blod gör det för att de bryr sig om sina medmänniskor. Alla som donerar blod vill andra människor väl. Vi är många som bryr oss om våra medmänniskor och som vill donera vårt blod, men inte får. Det är dags att vi lämnar dessa diskriminerande regler bakom oss. Det är dags att rädda liv.

Gustav Tällberg

Infektionsbiologistudent

Medlem i Centerpartiets Ungdomsförbund i Dalarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy