Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Bawar Ismail
Bawar Ismail: Vänsterpartiet förtjänar inte Årets svensk – gå vidare i kampen mot hedersförtryck, Amineh Kakabaveh!

Vänsterpartiet har beslutat sig för att utesluta Amineh Kakabaveh – en av vänsterns främsta kritiker av hedersförtryck och religiös extremism.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Amineh Kakabaveh.

Bild: Erik Jersenius

Annons

Årets svensk har ingen plats i Vänsterpartiet.

På onsdagen meddelade vänsterns partisekreterare Aron Etzler att Amineh Kakabaveh utesluts ur partiet. Inför en skara journalister lade sedan Etzler fram en rad anklagelser mot den tidigare peshmerga-soldaten Kakabaveh: Hon deltar inte på möten, betalar inte partiskatt, sprider falska nyheter och kommer inte överens med partikollegor.

Kakabaveh har svarat med att hon bland annat blivit utsatt för mobbning från riksdagsgruppen på grund av sitt engagemang i kampen mot hedersförtryck och religiös extremism.

Uteslutningen är resultatet av en mångårig konflikt mellan partietablissemanget och Kakabaveh. Och det bottnar mycket i vänsterns syn på hedersförtrycket.

Annons

Att leva under hedersförtryck är ett helvete. Under familjens strikta uppsikt regleras ens liv och vardag, det gäller främst unga flickor och kvinnor men kan likväl drabba pojkar och män. De får inte klä sig som de vill eller umgås med vem de vill. De kan komma att tvingas tillbaka till hemlandet för att giftas bort. Och om man inte lyder familjen eller släkten har man dragit skam över släktnamnet. I värsta fall kan det leda till hedersmord.

Annons

Vem som helst förstår att hederskulturer står i konflikt med varje strävan efter människors rätt till frihet och trygghet. Att det finns hedersutsatta grupper i vårt samhälle, som inte får leva som de vill och älska vem de vill, bör därför vara en prioritet för den feministiska rörelsen. Hederskulturer hämtar ju näring från djupt patriarkala värderingar: Offret ska bära familjens heder på sina axlar. Som kvinna ska man förväntas följa familjens order och regler och undvika att svärta ned familjenamnet med otillåtna relationer. Och som man ska man aktivt upprätthålla och försvara familjens anseende - till varje pris.

Ändå har det varit svårt för V att rikta den feministiska udden mot det förfärliga hedersförtrycket. Energin har i stället lagts på att svartmåla och kritisera de modiga röster som vill göra upp med hederskulturens tyranni.

Sommaren 2015 vittnade en rad invandrarkvinnor om hur reaktionära krafter kontrollerade kvinnors liv och vardag i socialt utsatta bostadsområden.

En av dem var Amineh Kakabaveh som 2016 utsågs till Årets svensk av tidskriften Fokus för sin ihärdiga kamp mot hedersförtrycket.

Annons

Men något stöd fick hon inte från partiledningen eller resten av V-etablissemanget. Tvärtom. Vänsterpartiets ledning – inklusive partisekreteraren Aron Etzler – svarade med att beskylla de modiga kvinnorna, däribland Kakabaveh, för att sprida "generaliseringar och ryktesspridning" om svenska förorter. Och när riksdagen 2018 krävde att brott med hedersmotiv ska få en särskild brottsrubricering reserverade sig bara Vänsterpartiet mot beslutet i justitieutskottet. Motiveringen? Att det kunde misstänkliggöra personer från en viss kultur...

Annons

Hur kommer det sig att ett feministiskt parti som säger sig vilja krossa kvinnoförtrycket inte står i främsta ledet för att även krossa hedersförtrycket? Reservationen mot hedersmotiv som särskild brottsrubricering är rätt så talande: Partiet är rädd för att trampa vissa grupper på tårna. I sin iver att framstå som ett tolerant och antirasistiskt alternativ vågar inte V hantera frågor som berör kulturskillnader. Det anses vara känsligt och något som kan gynna politiska krafter man ogillar. Men hedersnormer är inte reserverad till en enda specifik grupp – sådana normer finns och frodas i olika etniska och religiösa grupperingar.

Faktum är att V inte förtjänar Årets svensk. I flera år har partiet motverkat en öppen och ärlig diskussion om hederskulturer och man har låtit sig förblindas av unken kulturrelativism. Med uteslutningen av Kakabaveh har man nu skickat en tydlig signal till väljarna och framför allt de som lever under hedersförtryck: Det feministiska V vill inte delta i kampen mot hederskulturer.

Amineh Kakabaveh måste fortsätta sina gärningar utanför V. Hennes röst behövs och får inte tystas till följd av otacksamma ex-kollegor i riksdagen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy