Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Naturligtvis är det skillnad på nazism och kommunism – de är varandras motsatser

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Först och främst är det viktigt att påpeka något viktigt: diskussionen om kommunismen rör inte bara olika ideologier, utan också ett helt annorlunda ekonomiskt system”, skriver Andreas Sörensen, Partiordförande SKP (bilden) och Karl Gunnarsson, SKP Falun

Annons

I en artikel i Dalarnas Tidningar från den 16 augusti riktar Carl-Oskar Bohlin kraftig kritik mot både ABF och mot Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) eftersom vi får använda ABF:s lokaler för ett öppet möte.

Centralt i Bohlins kritik är hans försök att likställa oss med nazismen, att med hjälp av tankar om ”totalitarism” försöka framställa kommunismen och nazismen som lika illa. Han menar att ”båda är avskyvärda ideologier som förespråkar ett fruktansvärt förtryck” och att de båda ”har förorsakat stort lidande genom historien.” Så kan bara någon som inte studerat historia yttra sig.

Först och främst är det viktigt att påpeka något viktigt: diskussionen om kommunismen rör inte bara olika ideologier, utan också ett helt annorlunda ekonomiskt system. Medan den planerade ekonomin i Sovjetunionen var något separat, var just den tyska ekonomin under nazismen kapitalistisk. Det ekonomiska system som existerade i Tyskland var alltså detsamma som existerar i dagens Sverige. Nazismen är kapitalistisk. Socialismen är dess motsats.

Annons

Annons

Med detta i åtanke, tror vi att situationen blir klarare. Det nazistiska angreppet på Sovjetunionen var inte bara nazistiskt – det var också kapitalistiskt. Det var ett krig mot socialismen. Det var ett krig för att utvidga det område som den tyska kapitalismen kunde suga ut. Därför hade man siktet inställt på att mörda tiotals miljoner sovjetiska medborgare och förslava de resterande. Man hann dock mörda uppemot 30 miljoner.

Den socialistiska ekonomin, centralt planerad och underställd folket, tjänade helt andra syften än den kapitalistiska, som istället visar upp en total marknadsanarki och som inte är underställd annat än profiten. Det var den som tillät sådana historiska framsteg som laglig abort, föräldraledighet, sju timmars arbetsdag och en rad andra reformer som gynnade arbetarna i Sovjetunionen. Motsvarande reformer kunde på 1920- och 30-talet de västeuropeiska arbetarna bara drömma om – när de väl föreslogs var dessutom Bohlins parti motståndare till dem.

Om socialismen företrädde arbetarnas intressen, så är fallet motsatt med nazismen. Rörelsen var ivrigt understödd av det internationella storkapitalet och så fort den kom till makten skickade man tiotusentals kommunister och socialister till koncentrationslägren, angrep fackföreningarna och genomdrev omfattande reformer till stöd för storkapitalet, såsom införandet av 60-timmars arbetsvecka.

Annons

Så, för att svara på rubrikens fråga: naturligtvis är det skillnad på nazism och kommunism. De är varandras motsatser. Teorier om ”totalitarism” skyler över denna skillnad. Den döljer verkligheten och vad som faktiskt ägt rum historiskt. Syftet? Att framställa socialismen som något dåligt. Varför? För att socialismen är det enda alternativet till kapitalismen.

Andreas Sörensen, Partiordförande SKP

Karl Gunnarsson, SKP Falun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy