Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vinklat om vindkraften – det hela är väl avsett att sväljas utan källkritik

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Sveriges totala utsläpp, det vill säga alla län i landet, av klimatgaser från fossila bränslen utgör cirka 0,0009 (år 2017) av de globala utsläppen” skriver signaturen Rejält vinklat.

Bild: TT

Annons

Svar: Visserligen skall en insändare inte behöva vara seriös. Men ändå. Företrädare för vindkraftbranschen har med insändaren ”Sätt konkreta mål för vindkraften i Dalarna”, 16 aug, verkligen lyckats. På sikt 70 TWh vindel och inte ett ord om bland annat stabilitet i nätet, så kallad svängmassa. Inte heller något om den mycket ogynnsamma balansen mellan energi för tillverkning och utplacering av alla dessa vindkraftverk (materiel, byggnation, vägar mm) i jämförelse med vad de under sin livstid genererar av el. Heller inget om subventioner i form av elcertifikat, istället sägs utbyggnad ske helt utan stöd. För att inte tala om förstörda naturvärden. Vindel genererar också cirka 4 gånger mer CO2 per kWh än kärnkraft. Och uttalandet att det de argumenterar för skulle ”På så sätt kan Dalarna bidra till att snabbt minska de globala utsläppen och bromsa klimatkrisen”. Sveriges totala utsläpp, det vill säga alla län i landet, av klimatgaser från fossila bränslen utgör cirka 0,0009 (år 2017) av de globala utsläppen. Så säg att du har 1000 kronor i handen och förlorar säg 20 öre, ja då anser du väl att du förlorat större delen av beloppet…

Annons

Annons

Men det hela är väl avsett att sväljas utan källkritik. Man skulle kunna lägga till: Amen! Naturvetenskapligt kunnande står ju inte direkt högt hos vare sig politiker eller många andra i dagens samhälle. En marknadsföringsinsats för vindkraftverk är vad det är.

Rejält vinklat

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy