Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Läsartext
Alpinåkare tog hem FM Mattsson-stipendium

Skicrossåkaren Alexandra Edebo och alpinskidåkaren Fanny Axelsson fick under måndagen den 10 juni ta emot FM Mattsson-stipendium på vardera 5 000 kronor för sina framstående insatser inom skidvärlden.

Detta är en läsartext.

Alexandra Edebo (till vänster) och Fanny Axelsson fick varsitt diplom och stipendium. Foto: FM Mattsson

Annons

FM Mattsson-stipendiet som även går under namnet Årets IFK-are utses varje år till den idrottskvinna eller man som under det senaste året har gjort framstående insatser inom sitt område.

Detta år delades stipendium ut för både säsongen 2017 och 2018 och först ut var Fanny Axelsson som uppmärksammades för sin fantastiska alpina säsong 2017. Även under säsongerna 2018 och 2019 har framgångarna fortsatt där Fanny bland annat under senaste säsongen tog en bronspeng i senior-SM störtlopp samt guldmedalj i junior-SM. Utöver detta representerade hon Sverige i Vinteruniversiaden i ryska Krasnoyarsk där hon tog en bronsmedalj i Super-G.

Annons

Annons

2018 års stipendium gick till Alexandra Edebo som är med i svenska landslaget och har startat tio gånger i Europacuptävlingar i skicross. Hon har vunnit sju gånger och varit på pallen ytterligare två gånger. Detta gav henne totalsegern i Europacupen, vilket har inspirerat unga skicrossåkare både i klubben och runt om i Sverige.

Motiveringen till Fanny som stipendiat 2017 lyder: "Fanny Axelsson har visat att IFK Mora även kan leverera resultat inom alpin skidåkning. Med sex mästerskapsmedaljer (4 JSM, 2 SM) och internationella pallplatser i seniorklass har hon visat att hon är konkurrenskraftig även som junior. Under Junior-VM i Åre 2017 representerade hon Sverige i alla grenar. Hon har efter studenten satsat fullt ut på att etablera sig som elit-skidåkare i både teknik- och fartgrenar."

Motiveringen till Alexandra som stipendiat 2018 lyder: "Med tio starter i Europacuptävlingar i skicross har Alexandra Edebo vunnit sju och varit på pallen i ytterligare två. Detta gav henne totalsegern i Europacupen, vilket inspirerar unga skicrossåkare både i klubben och runt om i Sverige."

Fakta: FM Mattsson-stipendiet

FM Mattsson gratulerade IFK Mora på 90-årsdagen genom att instifta ett stipendium. Det ska tillfalla den idrottskvinna/man som under det senaste året gjort framstående insatser inom sitt område. Stipendiesumman är 5 000 kronor och stipendiaten utses av representanter för IFK Mora Idrottsallians och FM Mattsson. Bland tidigare års stipendiater syns bland andra Anna Haag, Emil Jönsson, Hans Olsson och Jonas Buud.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy