Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalaungdomar i Förintelsens spår

Läsartext
"Vi har sett hur föraktet och hatet nästan helt kan förinta en kultur och folkgrupp"

Detta är en läsartext.

Foto: Hampus Tuomi

Annons

Tillsammans har jag och min klass upplevt Polens och Krakows mörka historia. Vi har sett och lärt oss om hur föraktets och hatets sida av mänskligheten nästan helt kan förinta en kultur och folkgrupp.

Vi har sett de ökända förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau. Vi har fått se verkligheten bakom det som vi läst och skrivit om under det senaste läsåret.

Annons

Vi besökte den sista aktiva synagogan i Krakow. För innan kriget fanns det 3,3 miljoner judar i Polen. Idag finns det endast en aktiv synagoga i en så pass stor stad.

Annons

Vi besökte även en Klezmerkonsert där vi fick höra traditionell judisk musik. Förutom att man förundrades över hur duktiga musikerna var gav musiken bilder och tankar om vad jag hade sett i Polen.

Bilder angående den judiska kulturen och livsstilen innan Förintelsen blandades med hemska bilder från livet i Förintelselägren. Konserten var därmed en av de mest betydelsefulla delarna av resan.

Under tisdagen besökte vi småstaden Rabka. Där fick vi höra om hur livet var för judarna i Polens små samhällen. Våra guider berättade tragiska historier om polska familjer från staden och om hänsynslösa SS-generaler som använde samhällets judar för att skytteträna sina soldater. Det var intressant att se hur Förintelsen påverkat små samhällen då dessa ofta blir bortglömda när man berättar om den.

Jag lämnar Krakow med en bredare syn på 40-talets Europa och Polen, men även med en bredare syn på dess kultur och samhälle. Jag kommer alltid att minnas denna resa som en av de mest nyttiga och intressanta jag gjort.

Med vänliga hälsningar

Johan Åsmo

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy