Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalaungdomar i Förintelsens spår

Läsartext
"Vår generation har ansvaret att sprida kunskapen om Förintelsen vidare"

Detta är en läsartext.

Foto: Hampus Tuomi

Annons

Hej där hemma!

Trots att vi under ett års tid förberett oss för det jag nu sett har jag fått så många intryck och känslor som jag inte än har kunnat smälta.

Igår besökte vi "Auschwitz 1", det före detta koncentrationslägret som idag skildrar fångarnas bisarra levnadsförhållanden i form av ett museum.

Att gå genom tegelhusens trånga korridorer och se de rum där fångarna tvingades sova – ibland ståendes hela nätterna – för att sedan, utan energi i form av näring och sömn, arbeta hela dagarna, gör att man ser saker ur ett nytt perspektiv.

Annons

Vi passerade även en vägg där fångar avrättades på det mest förödmjukande vis. Lägrets alla fångar tvingades skåda när deras vänner och familjemedlemmar sköts till döds, nakna, framför en vägg mitt på lägrets samlingsplats.

I dag åkte vi till Auschwitz-Birkenau. Det första vi möttes av när vi kom dit var den port som jag så många gånger tidigare sett när vi läst om Förintelsen. Genom porten finns ett järnvägsspår vars slut är en plattform där fångar fick stiga av efter att de stått på ett tåg under flera dagars tid. Därefter selekterades de beroende på ålder och hälsostatus och fördes antingen direkt till en av lägrets fem gaskammare eller till arbete.

Annons

Att befinna sig på den plats där det mördades över en miljon människor skapar känslor som inte fullt ut går att beskriva. Bara synen av porten ger en illamåendekänsla i hela kroppen. Man blir äcklad av tanken på att man utan någon som helst etik och moral behandlade oskyldiga människor som produkter.

Samtidigt är jag väldigt tacksam att jag fått chansen att besöka dessa platser. Snart kommer det inte finnas några Förintelseöverlevare kvar vid liv, vilket ger vår generation ansvaret att sprida kunskapen vidare.

När jag kommer hem ska jag berätta om allt jag har sett och hört!

Kram

Fia Samuelsson

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy