Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalaungdomar i Förintelsens spår

Läsartext
"Det är viktigt att ungdomar från Ludvika på plats får ta del av vad nazisterna gjorde, istället för att bara läsa om det"

Detta är en läsartext.

Foto: Hampus Tuomi

Annons

Under den senaste veckan har jag tillsammans med min klass gjort en resa till Polen. Studieresan gick i Förintelsens fotspår – från ghettot till koncentrationslägret Auschwitz. Vi fick se många saker som berörde oss på olika vis. Det som berörde mig mest var den flera meter långa boken med namn på offer i.

Bland raderna upptäckte jag mitt familjenamn, vilket jag inte trodde var möjligt då det inte är judiskt. Men en familj bestående av tre personer med mitt familjenamn miste livet under nazisternas våld. Det kunde ha varit min egen familj.

Annons

Annons

Tack vare ABB industrigymnasium och SKMA har jag fått större inblick i det som hände under andra världskriget. Jag tycker att skolans och SKMA:s engagemang rörande frågor om antisemitism är viktigt eftersom det tyvärr är aktuellt i Ludvika idag.

Det är extra viktigt att ungdomar från Ludvika på plats får ta del av vad nazisterna gjorde under Förintelsen, istället för att bara läsa om det.

Genom att uppleva kan man lättare förstå händelserna och agera emot dessa tankar.

Sebastian Mercado

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy