Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalaungdomar i Förintelsens spår

Läsartext
"Det är viktigt att få se allt med egna ögon. Det ger så mycket mer än att läsa ur en bok."

Detta är en läsartext.

Foto: Felicia Eriksson

Annons

Hej där hemma,

Idag var en av dom svåraste dagarna. Vi besökte Auschwitz 1 och fick se bilder och namn på personer som föll offer för Förintelsen. Oskyldiga människor som utsattes för sådan omänsklighet.

Med tårarna i halsen gick jag på samma gator som dessa människor, fick se människors ägodelar och tillhörigheter. Men värst av allt var att se allt hår som låg på hög från offer.

Annons

Jag läste från en bok full av namn på människor som mördades. De sista sidorna var blanka då man inte kunnat identifiera alla offer.

Annons

Tänk att det finns så många människor vars liv är bortglömda. Liv som släckts när människan hade kunnat leva, gifta sig, få barn, kanske räddat andra liv eller gjort något annat bra för världen.

När man går bort vill man att folk ska minnas en och det man har gjort. Det gör ont i mig att tänka på alla dom som ingen vet ens existerat.

Tidigare under resan var vi på det största lägret av dom alla, Auschwitz-Birkenau. Det är lika stort som 300 fotbollsplaner.

Vi fick se de hemska förhållanden människorna bodde på. Jag har sett ruiner av gaskammare där tusen och åter tusentals människor gasades ihjäl.

Förintelsen är så omänsklig och det gör den svårt att förstå. Därför är det viktigt att alla studerar och pratar om den. Det är så otroligt viktigt att vi berättar vidare om alla dessa människor. För dom som inte fick sin röst hörd, för dom som inte längre finns med oss för att berätta.

Jag kommer aldrig glömma det jag sett och jag kommer aldrig sluta berätta om det.

Denna resa har varit nyttig och viktig. Den har gett mig perspektiv på livet. Det är viktigt att få se allt med egna ögon. Det ger så mycket mer än att läsa ur en bok. Alla bör göra denna resa för att detta inte ska hända igen!

Massor av kärlek,

Felicia Eriksson

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy