Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberal

Tomas Karlsson
Ledare: Att skambelägga flygande är en återvändsgränd

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

Att skuld- och skambelägga människor har i alla tider varit ett effektivt sätt att forma samhällen – men framför allt individer. Att tänka fritt är illa, att tänka annorlunda etter värre.

Ju mer liberalt och sekulariserat samhället har blivit, desto mindre har utrymmet blivit för makteliter att orkestrera vad som är rätt och riktigt. I dess ställe har folket självt tagit hand om detta. På något sätt gillar vi syndabockar.

Annons

Annons

Det är så den extremt viktiga och mångfacetterade klimatdebatten kokat ned till ett ”låt oss peka finger åt flygresenärer, de ska skämmas”.

I all enkelhet gör därför tidningen Aktuell hållbarhet en välgärning när de samtalar med tre av de tyngsta namnen på miljö- och klimatområdet – Johan Rockström, Johanna Sandahl och Svante Axelsson – om deras flygande. Det ger nödvändiga nyanser.

De reflekterar kring hur viktigt det är att tänka noga över utsläpp man orsakar och inte minst när det gäller resandet och att när det är möjligt ta möten via videolänk. De pekar också på att människors insatser är viktiga, men som Axelsson säger: ”Oron måste kanaliseras till politiska lösningar. Det är inte bara upp till privatpersoner att lösa problemen”.

Att flygets utsläpp måste ned är givet. Att vi kommer att behöva flyga är också givet. Därför är exempelvis behovet av ett skifte bort från fossilt bränsle stort.

Rockström skickar en passning till den del av miljörörelsen som tror sig ha sett ljuset och nu ägnar tid och kraft åt att skambelägga flygresenärer: ”Vi kommer inte att göra Sverige till ett koldioxidfritt samhälle genom att sluta flyga. Anledningen är att så länge som ”hållbarhet” uppfattas som likställt med ”uppoffring” (det enda sättet att vara ”bra” är att sluta göra saker som att flyga) är vi dömda att misslyckas”.

Det är ett misslyckande vi inte har råd med. Att tänka grönt är nämligen inte svart eller vitt.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy