Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Bawar Ismail
Krönika: Allt färre rattar in meningslös kanal – det är dags att lägga ner P3

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Högerliberal skribent som vill se lag och ordning, sänkt skatt och en stat som låter människor få vara i fred.

Annons

På tre år har Sveriges Radios ungdomskanal P3 tappat 38 procent av sina lyssnare. Det är slutsatsen av den genomgång som gjorts av Mediepodden med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.

Utifrån en sammanställning av Sveriges Radios offentliga siffror konstateras att P3-lyssnandet gått från 16,3 procent av befolkningen år 2015 till 13,1 procent år 2017 och blott 10,1 procent 2018. För att vara en "ungdomskanal" har P3 misslyckats rejält med sitt uppdrag att nå ut till Sveriges unga.

Det är inget obetydligt tapp. Fortsätter utvecklingen är P3 snart en kanal utan lyssnare.

Frågan är om P3 alls har något existensberättigande i dagens medieklimat. Och, om inte, hur många lyssnare ska kanalen behöva tappa innan radioledningen tar sitt förnuft till fånga och lägga ner.

Annons

Annons

Vad gäller existensberättigandet står det väl om något klart att P3 inte alls utgör ett särskilt behov på mediemarknaden. För den som vill lyssna på kommersiell musik och underhållningsprogram på radion finns nämligen flertalet privata aktörer att välja emellan.

Streamingtjänster som Spotify har dessutom gjort all världens musik – från kommersiella artister till helt okända – tillgänglig för en bred publik. Utbudet av podcasts, med allt ifrån folkbildande historiepoddar till krim- och nöjespoddar, fortsätter att växa. Ingen kan på allvar mena att det någonsin råder brist på underhållning att lyssna på.

Vad återstår då? Nyhetsförmedlingen? Få kommer att sakna den givet att P3 mest tycks gå i gång på test som "Vilket politiskt djur är du?" (lanserades inför valet 2014!). SVT:s Bolibompa tar sin målgrupp på större allvar än vad P3 gör.

Sedan ska man inte glömma att P3 har betydande förtroendeproblem. P3 har nämligen en historia av vänstervriden politisk satir. Högerröster med invandrarbakgrund har stämplats som "husblattar" i kanalens program, exempelvis Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu.

Radiokanalen har även spridit en manipulerad bild av en moderat riksdagsledamot som fick det att se ut som att han knarkade tillsammans med sina barn (man baxnar över nivån!).

Annons

Satir och humor får gärna vara gränslöst, respektlöst och provokativt. Problemet är bara att P3 aldrig tycks gå lika hårt åt opinionsbildare på vänstersidan. Är det "rättvist"? Nej. Är det "politiskt oberoende"? Verkligen inte.

Annons

Så hur många lyssnare måste P3 tappa innan det är dags att omvärdera behovet av en så kallad ungdomskanal finansierad av skattebetalarna? Ska mer än hälften av lyssnarna ha försvunnit innan ledningen för Sveriges Radio tar sig en ordentlig funderare på vad som måste göras?

Låt mig ge lite hjälp på traven: P3 är inte relevant. Om den någonsin varit det så är den inte längre det. Den kommersiella konkurrensen, digitalt utbud och förändrade medievanor har gjort P3 till Sveriges mest onödiga kanal.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy