Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberal

Tomas Karlsson
Ledare: Bibliotekens framtid måste vara digital

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bibliotek ska spela roll för varje ny generation. Därför måste de också utvecklas med samtiden. Här en bild från stadsbiblioteket i Falun.

Annons

När den nationella biblioteksstrategin, som Kungliga biblioteket ansvarat för, överlämnades till regeringen i förra veckan återfanns en del tankar där som inte behövde tänkas för något eller några decennier sedan.

Vad händer bland de välbesökta läsplatserna vid bibliotekens tidningshyllor i en framtid när tidningarna inte trycks på papper? Vilken roll kan biblioteken då ha för att tillgängliggöra?

Annons

Annons

Författarna bakom den nya biblioteksstrategin för ett intressant resonemang kring detta. Och betonar den självklara utgångspunkten att ”De som inte har tillgång på annat vis ska få tillgång till datorer och annan digital utrustning på biblioteken. På så sätt ska biblioteken ses som samhällets väg till allas möjlighet att bli del i det digitala samhället”.

Och vidare: ”Genom användning på plats kan forskare och allmänhet få tillgång till databaser och forskningspublikationer som ligger bakom betalväggar. Här ska det vara möjlighet att läsa dagstidningar och tidskrifter som inte är allmänt tillgängliga på nätet”.

Möjliggöra och tillgängliggöra. Demokratisering med hjälp av digitaliseringen. Det är inte för inte som biblioteksstrategin har döpts till Demokratins skattkammare.

Och som utredningssamordnaren Erik Fichtelius anför på DN Debatt: ”Det som stått i tidningen, i det offentliga trycket eller som sjungits på scen, sagts i radio eller visats i TV är en del av landets kunskaps- och kulturarv”.

Sverige har hamnat på efterkälken i ett internationellt perspektiv just när det gäller att göra vårt kunskaps- och kulturarv digitalt. Utredningen siktar på att Sverige till år 2030 ska ha kommit ikapp omvärlden.

Annons

Detta sker i ett läge när andra tongångar oftare hörts. Små bibliotek ser ut att leva på lånad tid. Sveriges författarförbund slog larm i förra månaden om vad de kallade biblioteksdöden – över en fjärdedel av landets folkbibliotek har lagts ned sedan 1995 och nedläggningarna fortsätter.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy