Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal

Matilda Molander
Premiärministern om de mördade: "Nya Zeeland var deras hem. De var vi."

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern talade till nationen efter det fruktansvärda terrordådet mot muslimer. Foto: Mark Baker/TT

Annons

Vi vaknade upp till en svart fredag. En eller flera personer har gått in i två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland under fredagsbönen och kallblodigt skjutit de bedjande. I skrivande stund uppges 49 personer vara döda och 20 personer vårdas på sjukhus med livshotande skador.

”Det var väldigt fridfullt som det är när gudstjänsten startar, man kunde höra en knappnål falla. Så plötsligt började det att skjuta”, säger en äldre man i rullstol till TVNZ.

Annons

Annons

En annan man berättar för The Guardian hur en terrorist sköt mot människor som försökte att fly. ”Det fanns en bänk, jag la mig ner med halva kroppen under bänken och benen utanför. Försökte att inte andas. Han bytte magasin flera gånger. Bang, bang, bang. Sen när skotten tog slut bytte han magasin igen.”

Innan attacken publicerade en terrorist ett manifest. Med resonemang om hur den vita rasen är på väg att utplånas ser han ingen annan utväg än att fysiskt förgöra dem han kallar inkräktare. Inspirerad av Anders Behring Breivik hoppas han genom sin attack polarisera västvärlden och provocera fram våld.

Han beskriver själv hur beslutet att genomföra attacken startade med terrordådet på Drottninggatan 2017, och att hans attack på moskéerna i Christchruch ska ses som en hämnd för det.

Men vi vill inte ha den här hämnden, vi behöver den inte.

Vår hämnd tog vi när vi grep Rakhmat Akilov, när han förhördes, när han ställdes inför rätta, när han fick en advokat som försvarade honom, när över hundra vittnen och målsägande fick berätta om vad de sett och upplevt den 7 april, när han dömdes. När vi var precis det som Akilov hatade. När vi visade vad en demokratisk rättsstat är.

För det är i de här situationerna som ett land och ett folk verkligen sätts på prov. Hur vi reagerar avgör vilka vi är.

Annons

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern sa i ett uttalande efter dådet att ”de (som invandrat hit) har valt att göra Nya Zeeland till sitt hem, och det är deras hem. De är vi.”

Annons

Attentatet i Christchurch hade inspirerats av terrordådet på Utöya.

Det vi som står upp för ett demokratiskt och mångkulturellt samhälle ska komma ihåg från sommaren 2011 är Helle Gannestads ord: ”Om en man kan visa så mycket hat, tänk vad mycket kärlek vi kan visa tillsammans.”

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy