Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal

Matilda Molander
Ledare: Tyvärr har Greta rätt – dagens klimatbeslut räcker inte!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Miljöaktivisten Greta Thunberg när hon medverkar vid en demonstration i Hamburg, Tyskland. Foto: Daniel Reinhardt/dpa via AP

Annons

Varför plugga för framtiden när man inte vet om det kommer att finnas någon framtid att plugga för? Det frågade sig Greta Thunberg och satte sig med sitt plakat ”Skolstrejk för klimatet” utanför riksdagen i höstas. Resten är så att säga historia. Hundratusentals unga över hela världen har följt i Thunbergs spår. I dag kommer klimatmanifestationer att hållas på över 1200 platser i 80 länder.

Annons

Annons

Metoden är enkel: 1. Måla plakat. 2. Protestera utanför din lokala makthavare. 3. Dela i sociala medier via hashtaggen #FridaysForFuture och #ClimateStrike så att ingen som protesterar ska behöva känna sig ensam.

Inga PR-strateger och stora marknadsföringsavdelningar. Hemsidan för rörelsen Fridays for Future ser mer ut att tillhöra en kommun från början av 2000-talet än basen för en global rörelse år 2019. Men det gör inget. Det behövs inte paketering och sofistikerade påverkansstrategier. Budskapet är så viktigt att det sprider sig.

Vid Parismötet 2015 antogs målet om att begränsa den globala uppvärmningen till två grader. Det skulle förhindra de värsta katastroferna, men ändå inte rädda korallreven eller Arktis. Små öriken som Maldiverna kommer att uppslukas av havet. Tyvärr räcker dessutom inte de åtgärder som hittills är beslutade för att stoppa temperaturökningen innan tre grader.

Målen är alltså för lågt satta, åtgärderna som är beslutade räcker inte för att uppnå målen, och vi avsätter inte tillräckligt med resurser för att kunna genomföra åtgärderna. Det är inte en framtid att se fram emot. Bland unga 16–25 år är klimatfrågan enligt Sifo, föga förvånande, den viktigaste politiska frågan.

Med Thunbergs skolstrejker har det äntligen kommit ett sätt att kanalisera oron och ilskan. ”Våra politiska ledare beter sig som barn”, sade Thunberg i sitt tal framför FN:s generalsekreterare António Guterres. Hon har rätt – utmaningen är enorm.

Annons

Annons

Protesterna har blivit långt större i andra länder. I Belgien protesterar tiotusentals unga varje vecka för att makthavarna ska ta klimatkrisen på allvar. Miljöministern i delstaten Flandern fick avgå efter att hon påstått att de protesterade ungdomarna var manipulerade av krafter som ville få henne avsatt. Klimatrörelsen har blivit en rörelse att räkna med. Det måste våra politiker ta på allvar.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy