Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal

Matilda Molander
Ledare: Festen som kom av sig – så kan Liberalerna överleva EU-valet

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström ställer inte upp till omval, Liberalerna i förtroendekris.

Annons

Det är svårt att tycka något annat än synd om Liberalerna under deras riksmöte i Västerås. Partiet gjorde ett dåligt riksdagsval, ligger under spärren i flera opinionsmätningar, har bråkat internt hela vintern, står mitt i en strid om vem som ska bli ny partiledare.

Och när de nu skulle samlas allihopa för att ”vässa argumenten” inför EU-valrörelsen och ”bevisa att det är roligare att vara liberal”, som det stod i inbjudan, ja då kulminerade partiets kanske sämsta vecka någonsin.

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl har fifflat med ersättningen för lägenheter. Toppnamnet i EU-parlamentet Cecilia Wikström har tagit på sig styrelseuppdrag i läkemedelsföretag med ersättning om 70 000 kronor i månaden. Båda hävdar att de "följt reglerna". Det är riktigt, men hjälper föga när de inte stämmer med den moraliska kompassen.

Annons

Annons

Carlsson Löfdahl har uppmanats av partiledningen att avgå och svarat genom att ta "timeout". Och strax innan riksmötet skulle börja meddelade Wikström med tårar i ögonen att hon inte ställer upp till omval i maj.

Liberalerna är numera alltså inte bara ett parti i kris, utan ett parti i kris som har EU som sin profilfråga och vars toppkandidat till Europaparlamentet blir petad efter en förtroendekris – samma dag som EU-valskampanjen dras igång på riktigt.

Det är inte bra. Det är verkligen inte bra.

”Det var ju tänkt att det här mötet skulle bli en nystart efter allt bråk, men så blev det ju inte riktigt”, som en partimedlem uttryckte det. Och stämningen på mötet var minst sagt moloken.

Ingen vet vem som ska leda partiet, ingen vet vem som ska vara deras förstanamn till Europaparlamentet. Tur att åtminstone budskapet i EU-kampanjen är enkelt: ”Ja”.

Liberalernas väljare är övertygade EU-anhängare, och risken för att de stannar hemma på soffan den 26:e maj är liten. Valdeltagandet i förra Europaparlamentsvalet var bara 51 procent. Det betyder att mycket av resultatet bestäms av hur stor del av sina väljare som partierna lyckas få till röstningslokalerna.

Samtidigt tror bedömare på betydligt högre valdeltagande i år än tidigare, uppåt 70 procent. Fler partier pratar sig varma för Europasamarbetet. I Björbobon Fredrick Federley har Centerpartiet fått vad man tidigare saknat, en profilerad EU-parlamentariker, som dessutom fått Liberalernas gamla röstmagnet Marit Paulsens stöd. Om EU-positiva väljare går över till Centern ligger Liberalerna pyrt till.

Valberedningen kallades in på extrainsatt möte precis efter Jan Björklunds öppningstal för att påbörja arbetet med att ta fram en ny lista till EU-parlamentsvalet. Om elva veckor öppnar vallokalerna.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy