Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaDalarna för tolerans

Helena Nyman
Chefredaktören: Vi delar det här priset med alla i Dalarna som engagerat sig emot extremismen

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Helena Nyman, chefredaktör DT.

Bild: Anton Ryvang

Annons

Vi är så glada och hedrade i dag!

DT:s redaktion och politiska redaktören Gabriel Ehrling Perers i spetsen får pris för på det sätt vi arbetar för ett mer tolerant samhälle och emot extremismen.

DT som ger ut sex lokaltidningar i Dalarna vet hur viktig den nära journalistiken är. Vi rapporterar om vad som händer där du bor – stort som smått. Vi gräver och undersöker, roar och oroar. Informerar och kommenterar. Det är det du som läsare får.

Men nu när vi tilldelats det fina Klara Lindh-stipendiet törs jag påstå att vi gör mer än så. Lokaltidningen gör skillnad och därför är det nödvändigt att se den roll vi faktiskt spelar i det lokala samhället.

Annons

Annons

Nazisterna skulle inte stå oemotsagda

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har ett starkt fäste i Dalarna. För snart ett år sedan bestämde vi oss på DT för att på riktigt ta ställning emot de antidemokratiska krafterna och samlade ihop människor med ett starkt driv för allas lika värde.

När förintelseöverlevande Hédi Fried promenerade genom Ludvika på första maj 2018 - arm i arm med Gabriel Ehrling Perers - lade vi kraften på det goda, nazisterna på samma gator skulle inte stå oemotsagda.

Under det fortsatta arbetet för tolerans och emot våldsbejakande extremism har jag gång på gång hört hur inblandade prisat Gabriel Ehrling Perers och DT:s initiativ och engagemang. Politiker, företagsledare, biskopen, ministrar eller idrottsledare säger samma sak. Utan lokaltidningen som samlande kraft hade den mobilisering som sker i Ludvika i dag aldrig skett. Ludvika kommun har resurser. Svenska kyrkan är stor. ABB och Spendrups ännu större och har dessutom pengar. Men ingen av dem eller var och en för sig hade möjligheter att nå ut med ett budskap eller för den delen kraftsamla på det sätt som lokaltidningen nu gjort.

Annons

Vi delar priset med de som utför det verkliga jobbet

Vårt demokratiska uppdrag har vi tagit på allvar. Men utan civilsamhällets ställningstagande hade det förstås inte heller gått. Då hade DT stått där ganska ensamma. Därför delar vi det här priset med alla i Dalarna som engagerar sig och utför det verkliga jobbet.

Det som händer i Ludvika tror och hoppas jag är bara början på en stark och livskraftig rörelse.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy