Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Oansvarig högerpolitik i Ludvika slår direkt mot välfärden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lars Handegard V, oppositionsråd i Ludvika. Foto: Torbjörn Granling

Annons

I en nyhetsartikel i DT den 25/1 försvarar kommunalrådet Leif Pettersson (S) beslutet att sänka kommunens personalkostnader under 2019 med 5,6 miljoner. För 2019-2021 är siffran 22 miljoner. Besparingar som till största del slår mot en redan lågt bemannad äldreomsorg. Lägg därtill en redan snålt tilltagen budget där nämnderna inte fått full täckning för sina personalkostnader. För vård- och omsorg saknas sedan tidigare omkring 10 miljoner kronor.

Annons

Annons

I stället för att genomföra dessa panikåtgärder vill Vänsterpartiet sänka kommunens överskottsmål från 32 till 16 miljoner kronor. Att ha en buffert på 16 miljoner till oförutsedda kostnader är fullt tillräckligt. Detta motsätter sig Pettersson och hävdar att det vore ekonomiskt oansvarigt.

Är det något som är oansvarigt både ekonomiskt och politiskt så är det att besluta om ogenomtänkta nedskärningar. När vård- och omsorg nu tack vare den påstått ansvarstagande S-politiken ska minska kostymen med 12-14 miljoner under 2019 så kommer det att resultera i ökad arbetslöshet, ökad stress och arbetsbelastning. I slutändan är det kvalitén på välfärden och omsorgen om våra äldre som försämras. Det som skulle bli en besparing kommer istället bli ett budgetunderskott och ökade kostnader för sjukfrånvaro och försörjningsstöd. Det finns inget ansvarsfullt med denna politik.

Vänsterpartiet presenterade vid senaste budgetfullmäktige en rad åtgärder som på allvar kan sänka kommunens kostnader utan att försämra välfärden. En sådan åtgärd vore att ersätta de otrygga jobben inom äldreomsorgen med fler fasta tjänster. Då kan kommunen spara stora pengar på en minskad bemanningsadministration och inte minst en väldigt kostsam och hög personalomsättning. Andra åtgärder vi vill genomföra är bland annat att se över kostnadsfördelningen mellan Ludvika och Smedjebacken inom VBU, effektivisera kommunens allt för dyra fordonsflotta samt rationaliseringar inom IT.

Annons

Tyvärr väljer den styrande majoriteten istället att genomföra ogenomtänkta nedskärningar som slår direkt mot välfärden. Att M-kommunalrådet inte ligger sömnlös över sådant kan jag förstå men S kommer med rätta ha stora problem att förklara det rimliga i denna oansvariga högerpolitik.

Lars Handegard V, Oppositionsråd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy