Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberal

Tomas Karlsson
Ledare: Bra att ny teknik kan göra det lättare för homosexuella män att rädda liv

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Påsar med blod, där blodgivarens blodgrupp tydligt framgår.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

I all sin enkelhet hör blodgivning till välfärdssamhällets finaste inslag. Människor som med viss regelbundenhet och av egen fri vilja delar med sig av sitt blod för att rädda livet på andra. Utan blodgivarna skulle sjukvården inte fungera, operationer skulle inte gå att genomföra.

Och givetvis tjänar samhället på att så många medborgare som möjligt kan vara blodgivare. Men det kommer aldrig vara så, hur gärna man skulle önska det, att alla kan bli blodgivare. Framför allt tas hänsyn till individens blodvärden, eventuella sjukdomar, ålder eller om man rest utomlands.

Annons

Men också till sexuell läggning. Män som har sex med andra män har en högre tröskel att kliva över för att kunna bli blodgivare. I dag ligger gränsen för en homosexuell man som vill lämna blod på tolv månader efter genomfört samlag.

Annons

LÄS ÄVEN:
Masjävlas: Valåret är till ända, men innan vi bladet vända...

Och just denna tidsgräns har genom åren varit politiskt kontroversiell – socialdemokratiska riksdagsmän, förbundet Öppna moderater och Centerpartiets partiledare Annie Lööf hör till de många som ställt krav på att slopa gränsen eftersom de ansett att regeln är diskriminerande.

Kritikerna har naturligtvis en poäng i att alla människor ska behandlas lika oavsett sexuell läggning. Och har här anat en orätt. Men de missar målet när de påstår att det handlar om diskriminering.

Till skillnad från frågorna om giftermål eller adoption är det inte konservativ bögskräck eller frireligiösa fördomar som (längre) bestämmer tidsgränsen för blodgivning. Det är omsorg om såväl den som lämnar blod som den som ska ta emot det.

Skälet är enkelt. Förekomsten av HIV-smitta är hög hos gruppen män som ligger med män. Och med den teknik som hittills använts för att mäta blodsmitta har det krävts ett år för att med säkerhet kunna säga att blodet inte är smittat.

Som tur är går tekniken framåt. Dagens tester möjliggör att blodsmitta kan upptäckas inom sex månader. Socialstyrelsen funderar nu därför på att flytta gränsen till ett halvår för just gruppen män som har sex med andra män.

Om Socialstyrelsen landar i att korta gränsen vore det välkommet. Det möjliggör för fler som vill att bli blodgivare.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy