Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberal

Tomas Karlsson
Ledare: Även rika har rätt till bidrag

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

I januari 1948 fick svenska familjer ta emot det allra första barnbidraget. På bilden hämtar fru Anna-Marie Dahl och sonen Claes-Göran ut bidragets 130 kronor på det lokala postkontoret i Stockholm. Foto: TT

Bild: TT

Annons

Från gång till annan poppar den upp – frågan om att behovspröva barnbidraget.

Nu är det dags igen. Ekot berättar att flera borgerliga riksdagsledamöter – varav Joar Forssell (L) och Magnus Ek (C) är två – var för sig kommit till just den slutsatsen.

Annons

De grundar sin tanke på att bidrag inte ska betalas ut till dem som inte behöver det. En i grunden god tanke. Men det är fel att stöpa om just barnbidraget till vad som liknar en allmosa.

Annons

Det generella barnbidraget har i 70 år betalats ut till Sveriges barnfamiljer. En grundtanke är att det ska utjämna inkomstskillnader mellan hushåll med barn och utan, inte mellan ”rika” och ”fattiga”. Vill man uppnå det senare är det bättre att se över skattesystemet, lägre skatt för låga inkomster till exempel.

Jämför med andra samhälleliga bidrag som finns för ekonomiskt svaga hushåll, som har det gemensamt att de inkomstprövas. De har också det gemensamt att de har inbyggda tröskeleffekter. Ökar din inkomst över en viss nivå blir bidraget lägre – incitamentet att ta ett arbete minskar. Detta riskerar att leda till att bidragsfällor görs permanenta.

Joar Forssell (L), riksdagsledamot och ordförande för Liberala ungdomsförbundet samt Magnus Ek (C), riksdagsledamot och ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund. Foto: Henrik Montgomery/TT och Petra Björk/CUF

En fördel med dagens system är också att det är enkelt. De administrativa kostnaderna för att behovspröva bidrag skulle riskera att nollställa besparingarna från de minskade utbetalningarna. Dessutom finns det alltid en risk för fusk när inkomsten ska anpassas efter bidragströsklar, vilket också tarvar en kontrollapparat.

Argumenten mot ett inkomstprövat barnbidrag går att använda på annan samhällsservice.

Annons

Annons

Vad mer ska relateras till inkomsten om vi inför behovsprövade barnbidrag? Tandläkarbesök, sjukhusvård, utbildning? Eller ska vi införa avgifter baserade på mammas och pappas inkomst?

Bättre då att låta systemet vara kvar som det är.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy