Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberal

Tomas Karlsson
Ledare: Färre arbetstillfällen blir priset om elnäten inte pallar för ökade trycket

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har en hel del att betänka. Foto: TT

Annons

Vår bilpark blir alltmer elektrifierad, bostadsboomen skapar tusentals nya hem som förbrukar el, utsläppstung industri likt SSAB vill byta ut kol mot el och den spårbundna kollektivtrafiken byggs ut.

Att el är en av nycklarna i omställningen till ett fossilfritt samhälle är givet. Lägg därtill stora omskrivna företagsetableringar som Facebooks serverhall i Luleå, e-handelsjätten Amazons satsning i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås, Googles blivande anläggning i Avesta kommun och Northvolts planerade bilbatterifabrik i Skellefteå och testanläggning i Västerås.

Annons

De kända multinationella företagen är populära prestigeprojekt för lokalpolitikerna i respektive kommunledning, men deras verksamheter slukar stora kvantiteter el i det geografiska område de verkar.

Annons

För det finns en baksida som måste belysas – runt om i Sverige kommer nu allt fler larm om kapacitetsbrist. Omställningen gått så fort att samhället inte hänger med.

Kortfattat består distributionsnätet av tre nivåer – en nationell, en regional och en lokal. Och i den första nivån, själva stamnätet som Svenska kraftnät ansvarar för och som distribuerar ut el långa sträckor med höga spänningsnivåer till de lägre nivåerna, börjar det ”bli fullt”. Systemet fixar inte alltid att leverera den effekt som krävs.

Det får konsekvenser – i flera kommuner tvingas man säga nej till nyetableringar av företag som har stora elbehov i sin verksamhet på grund av detta.

I Sveriges Radio konstaterar företrädare för Västerås respektive Eskilstuna att man efter Amazons etablering saknar kapacitet för att ta emot nya företag. Och att liknande kapacitetsbrist gäller hela Mälardalen.

En granskning från nyhetssajten fplus – som drivs av Svenskt näringsliv – har en ännu mer braskande rubrik: "Akut elbrist stoppar investeringar i hela landet".

Där uttalar sig Vattenfalls kundmarknadschef Eva Vitell. Hon säger: ”Det här är en stor utmaning för oss. Vi mäktar inte med på alla platser när städer och industrier växer snabbt och efterfrågar mer el”.

I förlängningen hotar det svensk konkurrenskraft, tillväxt och jobb. Kan inte Sverige ta emot det bolag som vill etablera en datahall vänder bolaget sig till ett annat land.

Organisationen Energiföretagen har räknat ut att om man inte möter näringslivets behov av nya elanslutningar kan kostnaden för samhället bli 80–150 miljarder kronor fram till 2030.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy