Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Emma Høen Bustos: Högdragen och överlägsen – men när stormen Gudrun lägger sig bör vi minnas henne för den banbrytare hon är

Gudrun Schymans politiska gärning är symbolisk för en tid då kvinnor i maktpositioner mötte betydligt större barriärer än i dag. Foto: Lotta Ögren/Scanpix

Annons

I söndags meddelade Gudrun Schyman att hon slutar som partiledare för Feministiskt initiativ.

Att nyheten, trots Fi:s futtiga 0,46 procent i riksdagsvalet, fick stor nationell spridning är talande för Schymans politiska karriär. I decennier har hon varit ett unikt inslag i svensk politik.

Få andra svenska politiker kan matcha Schymans karisma och politiska genius. Som partiledare för Vänsterpartiet tredubblade hon på 1990-talet väljarstödet till rekordhöga 12 procent.

LÄS ÄVEN:
Onödigt blodfattigt om det kommunikativa geniet Gudrun Schyman

Annons

Annons

Några år senare, efter skriverier om alkoholmissbruk, skattefiffel och taliban-tal backade V däremot kraftigt. Och det är just denna komplexitet och ojämnhet som gör Schyman så intressant.

Hennes råa ärlighet om kampen mot alkoholism, erfarenheter av att växa upp i en trasig familj och äktenskapet med en misshandlande man är troligtvis en av anledningarna till att Schymans stora beundrarskara sträcker sig långt över partigränser.

Ändå störtdök Fi i årets val och förlorade åtta av tio väljare. Till viss del kan tappet förklaras med att partiet genom sitt arbete har gjort sig själva överflödiga.

Schymans likväl som Fi:s politiska identitet grundar sig i det radikala. Men i dagens politiska klimat har jämställdhet blivit lika radikalt som mellanmjölk, vilket har gjort att partiet har fått svårt att definiera sitt mervärde. De extrema vänsteridéerna och den radikala genuspolitiken var uppenbarligen inte det svar som väljarna var ute efter.

Schyman är en naturkraft, med en grundmurad ideologisk övertygelse och ett rejält lager skinn på näsan. Som få andra partiledare har hon slitit och kavlat upp ärmarna för sin sak. Hon har också varit kreativ och banbrytande i sina kampanjmetoder, med hundratals genomförda huspartyn och nydanande gräsrotsmobilisering.

Annons

I dagens politiska landskap framstår hon dock, som så många andra giganter på ålderns höst, närmast som en karikatyr. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Schymans politiska identitet formades i en annan, för kvinnor, hårdare tid.

Annons

När Schyman 1993 blir utsedd till partiledare för Vänsterpartiet visar arkivklipp från SVT:s utmärkta dokumentär hur hennes företrädare Lars Werner, sinnebilden av en överviktig, skallig mansgris, inför en flabbande kongress konstaterar att "många önskar att jag skulle ta min efterträdare och sätta henne i knät".

I en intervju kort därefter får hon av en journalist "den naturliga frågan" om "Vänsterpartiet under Schymans ledarskap kunde räkna med att gå från rött arbetarparti till skärt tjejparti". Med den typen av bemötande är det inte svårt att ana var det där skinnet på näsan har kommit ifrån.

Men likt Carl Bildt övergår Schyman tyvärr ofta till att vara raljant, högdragen och överlägsen. Som Erik Helmersson skriver i DN delar hon många egenskaper med den typ av manlighet hon själv så ofta kritiserar. Kritik mot budgetar och partiets hantering av antisemitism och hedersvåld viftas irriterat bort med härskartekniker. Att hon i det för kvinnliga politiker obarmhärtiga politiska klimatet lyckats överleva är en bedrift, sättet hon har gjort det på däremot inte.

Annons

En sak kan vi vara säkra på, och det är att stormen Gudrun inte kommer att avta på länge. Schyman utesluter inte en fortsättning inom rikspolitiken men kommer nu att fokusera på att utbilda unga politiker. Ändå markerar Schymans avgång slutet på en era, och förmodligen också slutet på Fi som en politisk kraft att räkna med.

Schyman representerar en generation, ett Sverige, där inte bara feminister utan kvinnor i maktposition mötte massivt motstånd, hånades och förminskades. Dagens politiska klimat är något mildare, men visionen om ett jämställt samhälle är långt ifrån uppnådd.

Schymans politiska åsikter lämnar en del i övrigt att önska, men det är som feministisk banbrytare hon bör minnas.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy