Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Ledare: Är ortsnamnet Torsång ett uttryck för patriarkatets överordning?

Centrala delar av Torsång i Borlänge kommun. Orten antas ha fått sitt namn av den manlige asaguden Tor. Foto: Kjell Jansson

Annons

En av förra veckans stora den-såg-vi-inte-komma–upplevelser kom från Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremer-förbundet.

I en debattartikel i Dagens Nyheter som tog avstamp i #metoo-rörelsen och de berättelser om mäns övergrepp mot kvinnor som där framkommit, samt ifrågasättande av den könsmaktsordning och ojämställdhet som dessvärre alltjämt finns i vårt samhälle, landade debattörerna i slutsatsen att Sverige har ett skriande behov av ett nytt bokstaveringsalfabet.

Annons

Annons

En blick över nationsgränsen visar att andra länders bokstaveringsalfabet har stor spridning mellan kvinno- och mansnamn, men att de också kan innehålla djur, månader, sporter, himlakroppar och sprit. I exempelvis Finland gäller wiski (finsk stavning av whisky) för W.

I jämförelse är vårt svenska system mossig ojämställdhet hela vägen från A till Ö – då det enbart innehåller 29 mansnamn.

Men kanhända är det något som går att leva med. För sällan har någon så uppenbart satt form före funktion på det vis som Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremer-förbundet gör.

Bokstaveringsalfabetet är för det första inte särskilt flitigt använt. Men där och när det verkligen nyttjas – som i kommunikationen inom Försvarsmakten – har det en central betydelse.

”Det här ska sitta i ryggmärgen i full strid”, konstaterar Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten i Sveriges Radio.

För det andra har Försvarsmakten andra saker att ta itu med när det gäller jämställdheten: ”Vi måste ställa frågan vad ska vi lägga krutet på. Är det att byta namn i bokstaveringsalfabetet eller att öka rekryteringarna av kvinnor”, säger Jesper Tengroth. Det är bara att hålla med.

Samtidigt blir man nyfiken på nästa steg från Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremer-förbundet.

Annons

Vad ska vi exempelvis göra med alla orter med mansnamn: Torsång, Arvidsjaur, Eskilstuna, Filipstad, Karlstad, Karlskrona, Karlshamn, Karlskoga, Kristianstad, Göteborg, Oskarshamn, Perstorp, Staffanstorp, Torsby, Jakobsberg?

Kan verkligen orter som Dorotea och Kristinehamn anses väga upp ojämställdheten fullt ut?

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy