Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Jens Runnberg: S hade inte ens räknat på hyror i Dalarna när kampanjen #hyreschock kördes ut

Sådana här affischer placerades ut runt om i Dalarna utan att någon konkret faktabakgrund existerade. I Ludvika hade S inte begärt tillstånd för valaffischer på gräsmattorna utanför hyreslägenheter.

Annons

Inslagen med så kallad "negative campaigning" – långsökta nidbilder av motståndarnas politik – var påtagliga i år.

M delade ut direktreklam med långtgående påståenden om S vårdpolitik. En stängning av 50000 personers vårdcentraler stod tydligen för dörren!

"Fem vårdcentraler i Avesta, Borlänge, Ludvika och Falun kommer att stänga med S politik", påstods det. Några uttalanden från dessa vårdcentraler fanns inte att backa upp påståendet med.

Så här kampanjade M med direktreklam i bland annat Falun kort innan valet.

M hänvisade till en PWC-rapport och blandade in en andra frågor – dem om S nej till privatiseringar och S krav på att landsting ska ha veto mot nya vårdcentraler.

Annons

Annons

Inga av Dalarnas fristående vårdcentraler är så vitt jag vet en följd av någon privatisering – att en landstingsägd vårdcentral sålts ut och blivit privat.

Till sist gick länsordförande Carl-Oskar Bohlin (M) in i debatten med ett förtydligande: "Jag kan hålla med om att det är förenklat att säga att S vill lägga ner alla privata vårdcentraler. Jag tror inte att de vill göra det, eftersom det skulle få mycket negativa konsekvenser. Däremot är det en ofrånkomlig konsekvens av ett förslag som de har lagt." (Facebook, 180904)

S å sin sida placerade valaffischer om att M skulle höja chockhöja hyrorna utanför kommunalt ägda hyresfastigheter.

S hade inte sökt något kommunalt tillstånd för detta. Tilltaget hade orkestrerats från S partikansli på Sveavägen 68 i Stockholm.

Kampanj utan faktaunderlag utanför kommunala hyresfastigheter på Högberget i Ludvika.

Efter en kompromiss på stämman för ett år sedan landade M i att verka för ett ”nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet”. Något förslag som driver det som S påstod på gräsmattorna utanför lägenheterna finns inte.

Jag har tittat närmare på propagandan från insiderorganisationen Hyresgästföreningen som S kampanj bygger på.

Det visar sig att Hyresgästföreningen anser sig ha räknat på utfallet av framtida hyresförhandlingar i Stockholms län, Göteborgs kommun, samt Kristianstad, Halmstad och Helsingborg.

Annons

Det framgår till och med av en räknesnurra på valsajten hyreschock.se att exempelvis hyresgäster i Norrtälje kommun med M:s påstådda politik ändå inte skulle drabbas av en enda krona i hyreshöjning.

Annons

Någon sådan uträkning om de påstådda framtida hyrorna i Falun, Ludvika och andra dalaorter där S kampanjade utanför hyreshusen fanns aldrig. Men fakta var ointressanta – här fanns ett val att vinna!

De hyresgäster som följde S uppmaning att kolla hashtaggen #hyreschock i sociala medier kunde alltså inte ens då få belägg för att någon sådan politik existerade eller några siffror för kommuner i Dalarna alls.

Kampanjen om en parallell mellan Stockholms och Ludvikas hyresmarknader kan i bästa fall beskrivas som ett politiskt långskott utan några som helst belägg.

Länsordförande Peter Hultqvist (S) tyckte, föga förvånande, att hyreschockkampanjen var saklig och vägrade backa en enda millimeter.

I sak vore det dåligt om de fristående vårdcentraler som finns i Dalarna i dag skulle stänga, liksom det vore förnuftigt att tillämpa friare hyressättning för nya lägenheter.

Men både S och M förtjänar kritik för sina kampanjer.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy