Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ledare: Valet då landsbygden sa ”adjö” till MP

MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Inte så muntra på valnatten. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Annons

Om ett valresultat kan skaka om, så är det precis vad som nu sker inom MP. Att partiet har åderlåtits på kraft, energi, sakfrågor och medlemmar av att sitta i regering med S har varit uppenbart under fyra år.

På punkt efter punkt har MP blivit överkört av S – kring Bromma flygplats, Vattenfalls tyska brunkol och i migrationspolitiken för att nämna några. Och på valdagen visade det sig att åderlåtningen även gällde väljarna.

Annons

Mitt i konvulsionerna frågar sig partiföreträdare hur det kunde bli som det blev – riktigt så här uselt trodde inte ens de mest tvehågsna miljöpartisterna att det kunde gå. Särskilt som de levde med hoppet att den varma sommaren med skogsbränder och torka, och den klimatdebatt som därmed följde, spelade partiet i händerna.

Hanna Lidström är språkrör för Grön ungdom. I Sveriges Radios Studio ett kliade hon på en av alla partiets sårskorpor: ”Det är inte direkt landsbygdsrösterna som vi har tappat nu, för dem hade vi inte till att börja med.”

Annons

MP uppfattas ofta som ett utpräglat särintresse för storstadsbor. Ju mer asfalt, desto fler gröna röster. Men också nej, det fanns faktiskt en hel del MP-väljare på landsbygden. Förr. Det är först i och med årets val som MP blivit lika ointressant för landsbygdsborna, som landsbygdsborna är ointressanta för MP. Detta visar valresultatet med obönhörlig tydlighet.

Sverige är indelat i 29 riksdagsvalkretsar. De tre största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö har varsin. I övrigt följer valkretsarna länsgränserna – även om Västra Götaland och Skåne är uppdelade i fler än en krets.

Vid riksdagsvalet 2014 fick MP över fyra procent av rösterna i samtliga 29 valkretsar. Vid årets val hamnade man under fyraprocentsspärren i 20 av 29. Det gäller hela Norrland, Dalarna, Värmland, Västmanland, Örebro, Sörmland, Blekinge, Halland, tre fjärdedelar av Västra Götaland, två tredjedelar av Skåne.

Annons

Och inte nog med det. Dessa 20 valkretsar består av fler än 200 kommuner – i över 90 procent av dessa har MP otillräckligt stöd för att kunna vara ett riksdagsparti. Och de övriga 22 kommunerna, där man trots allt når över fyra procent, är påfallande ofta länets största stad – som Växjö, Kalmar, Jönköping eller Umeå.

Signalen är tydlig. Ute i landet är inte MP relevant, alternativt ett parti som uppfattas missgynna dem som lever och verkar utanför de större städerna.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy